Софийска градска прокуратура повдигна обвинение на кмета на Община Златица

...
Софийска градска прокуратура повдигна обвинение на кмета на Община Златица
Коментари Харесай

Обвиниха кметицата на Златица за присвояване на над 1 млн. лв.

Софийска градска прокуратура повдигна обвиняване на кмета на Община Златица Магдалена Иванова (БСП) за осъществено от нея документно закононарушение и за длъжностно заграбване в изключително огромни размери и представляващо изключително тежък случай, осъществено в съучастничество и при изискванията на продължавано закононарушение, оповестиха от държавното обвиняване.

Иванова е привлечена към наказателна отговорност, по тази причина, че на 20 януари 2014 година в качеството си на длъжностно лице е съставила формален документ – декларация, в който е удостоверила погрешни условия, за да бъде употребен този документ като доказателство за тези условия.

Неверените условия се състояли в изказванието, че планът с предмет „ Преустройство на първи етаж на Разширение на учебно заведение кв. 72, гр. Златица “ не е финансиран от различен източник, друг от Публична капиталова стратегия „ Растеж и стабилно развиване “. В реалност другите стадии от плана, на обща стойност над 100 000 лева без Данък добавена стойност, били финансирани и изпълнени по контракт сред община „ Златица “ и частно сдружение.

Магдалена Иванова е изготвила формалния документ с погрешно наличие за да бъде употребен пред регионалния шеф на Софийска област и по този начин да се реализира двойно финансиране.

Второто обвиняване се отнася за дейностите на кметицата в интервала за интервала от 14 юли 2014 година до 18 декември 2014 година За посоченото време с две обособени действия в качеството си на кмет, Иванова е осъществила длъжностно заграбване на сума в общ размер над 1 000 000 лева Средствата били отпуснати като целеви дотации за финансови разноски от държавния бюджет на България по стратегия за 2014 година „ Растеж и стабилно развиване на районите “.

В качеството й на кмет на община Златица, Магдалена Иванова е имала обвързване да ги пази и ръководи. Вместо това, в съучастничество с друго длъжностно лице от община Златица и шеф на частно комерсиално сдружението като помагачи, тя се разпоредила със сумата, като наредила заплащане по фактура за осъществени строително-монтажни работи. За улеснение на присвояването било осъществено документно закононарушение от страна на помагачите й, като били формирани публични документи с погрешно наличие - протоколи за приемане на осъществените ремонтни действия.

В тях били отразени голям брой такива, само че без да са действително изпълнени. По този метод във фактурите били отразени неведнъж по-високи стойности от действително дължимите.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР