Софийска градска прокуратура повдигна обвинение на 20-годишния мъж, задържан за

...
Софийска градска прокуратура повдигна обвинение на 20-годишния мъж, задържан за
Коментари Харесай

Огласиха какво е открито в леговищата на белия хакер, грози го тежко наказание

Софийска градска прокуратура повдигна обвиняване на 20-годишния мъж, арестуван за хакерската офанзива против Национална агенция за приходите. Това оповестиха от пресцентъра на Прокуратура на Република България. Софийска градска прокуратура управлява следствието по досъдебното произвеждане за осъщественото компютърно закононарушение по отношение на копирана и публикувана в общественото пространство информация за български жители и търговски сдружения от масивите на Национална агенция за приходите.

Досъдебно произвеждане е почнало с първото деяние по следствието – разпит на очевидец, осъществен при изискванията на необходимост и като единствена опция за събиране и опазване на доказателства от проверяващ служител на реда при ГДБОП.

Разследването е стартирало след осъществени незабавни оперативно издирвателни мероприятия от чиновници на отдел „ Киберпрестъпност “ в Главна дирекция „ Борба с проведената престъпност “ – Министерство на вътрешните работи.

Кристиян е хакерчето, блъснало Национална агенция за приходите и удивило Борисов

В хода на тези дейности и със съдействието на „ Информационно обслужване “ АД е открито, че файлът, който е изпратен до медиите и съществува в интернет пространството съдържа данни за над 5 000 000 български и непознати жители и търговски сдружения, включително три имена, ЕГН на български жители, имена и ЕИК на търговци, данъчна и осигурителна информация по подадени годишни заявления получени в Национална агенция за приходите от други институции в България по интернационалния продан на информация в осведомителната система VAT REFUND, употребена от Национална агенция за приходите, съхранявана в сървър на Национална агенция за приходите и други

Установено е, че в един от файловете са налични данни, идентифициращи наименованието на съответна компютърна настройка, неповторимо потребителско име, дата, час и софтуерно приложение, послужило за прочитането на файла. В резултат на оперативно-издирвателни мероприятия и компютърно-разузнавателни дейности е открито, че потребителското име се употребява от К. Б. – на 20 години от гр. Пловдив.

На 16 юли 2019 година чиновници на ГДБОП се открили, че К.Б. се намира на работа в офис на компания в гр. София, където е арестуван за период от 24 часа по ЗМВР. Същият е специалист по киберсигурност и се занимава с проби и одит на осведомителни системи.

Разбра се кой е арестуваният хакер, блъснал Национална агенция за приходите

Действията на К.Б. нямат връзка с активността на компанията, в която работи. При изискванията на необходимост под управлението на СГП са осъществени претърсвания и изземвания в офиса на компанията, където е открит К. Б., както и в дома му в гр. София и в гр. Пловдив. При тези дейности са конфискувани компютърни конфигурации,хард дискове, флаш памети и 2 бр. мобилни телефони. Назначени са механически и компютърни експертизи, разпитват се очевидци.

Събраните досега доказателства са оценени от СГП като задоволителни, с цел да обосноват привличането на К. Б. към наказателна отговорност за закононарушение по член 319 б, ал.5, т.2, вр. с ал.1 от Наказателния кодекс.

Днес К. Б. е упрекнат в това, че от неустановена дата до 15 юли 2019 година в гр. София непозволено копирал компютърни данни от сървър на Национална агенция за приходите, като действието съставлява значителен случай и е осъществено против осведомителна система, която е част от сериозната инфраструктура, за което се планува наказване отнемане от независимост от пет до осем години и санкция до 10 хиляди лв..

Софийска градска прокуратура е разпоредила задържането на К. Б. за период до 72 часа.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР