Софийска градска прокуратура отмени постановлението на прокурора от Софийска районна

...
Софийска градска прокуратура отмени постановлението на прокурора от Софийска районна
Коментари Харесай

Прокуратурата отмени скандалното решение за заличаването на „Телеграф“

Софийска градска прокуратура анулира постановлението на прокурора от Софийска районна прокуратура Тодор Тодоров за заличаването на вестник „ Телеграф “, заяви за „ Монитор “ представителят на СГП Зорница Таскова.

Решението за анулация на постановлението като незаконосъобразно е от 17 юни т.г. Случаят е върнат в Софийска районна прокуратура за ново изговаряне. „ Дадени са инструкции за осъществяването на дейности “, изясни прокурор Таскова. Новото изговаряне ще е на същия прокурор Тодоров, в случай че не се води.

На 7 юни т.г. СГП изиска за служебна инспекция преписката на прокурор Тодор Тодоров, в която той с разпореждане от 27 май т.г. невиждано разпореди на Патентното ведомство да бъде заличена марката на най-големия всекидневник у нас – вестник „ Телеграф “. Реакцията на прокуратурата пристигна ден, откакто в редакцията на „ Телеграф “ бе получено известие от Патентното ведомство с приложено разпореждане, в което прокурор Тодор Тодоров разпорежда ръководителят на институцията да заличи комерсиалната марка „ Телеграф “, която е записана през 1999 година Основанието било, че марката „ Телеграф “ /на български/ противоречала на закона, тъй като можела да заблуди потребителите в България с британския вестник The Telegraph.

Преди месец основният редактор на „ Телеграф “ Васил Захариев сезира органите на Министерство на вътрешните работи за подправен уебсайт с название www.telegraf.bg, в който се разгласяват публикации на български език, нямащи нищо общо с публицистичната политика на вестника. Адресът на уеб страницата се разграничава от този на вестника единството по буквата f вместо ph. Именно поради това е поискано осъществяването на инспекция.

След невижданото разпореждане на прокурор Тодоров последва протестно писмо от основния редактор на „ Телеграф “, в което той изрази възмущението си от неприемливия опит за напън върху свободата на словото. На 10 юни т.г. бе извършена среща с основния прокурор Сотир Цацаров, на която участваха основните редактори на изданията на „ Телеграф медиа “, както и зам.-главният прокурор Иван Гешев, представителят на основния прокурор и началник на отдел „ Специализиран “ към ВКП Румяна Арнаудова, градският прокурор на София Емилия Русинова и районният прокурор на София Радослав Димов. На срещата от страна на „ Телеграф медиа “ бяха изразени възмущения от фрапиращото с глупостта си разпореждане и опасения, че въпросът съставлява рисков казус. Той може да докара до нарушение на конституционно откритата отбрана на свободата на словото и ползите на гражданското общество. Градският прокурор на София Емилия Русинова заяви, че до СГП е изпратена тъжба от Патентното ведомство, в която е очебийно, че няма по какъв начин да извърши постановлението на прокурора, защото то не дава отговор на законовите условия.

„ Телеграф медиа “ изпрати и протестно писмо до Инспектората на Висшия правосъден съвет с гледище за инспекция на дейностите на прокурор Тодор Тодоров и дали те дават отговор на Закона за правосъдната власт, на конституцията и дали в тази ситуация не става въпрос за превишаване на служебните пълномощия на държавния обвинител. Резултатите от инспекцията ще бъдат обявени, когато тя завърши.
На 8 юни т.г. вестник „ Телеграф “ излезе с бяла първа страница в символ на митинг против похищението против свободата на словото. „ Телеграф медиа “ смята, че сходно посягане е неприемливо в демократично и законово откритото ни общество.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР