Софийска градска прокуратура обяви, че е повдигнала обвинение на арестувания

...
Софийска градска прокуратура обяви, че е повдигнала обвинение на арестувания
Коментари Харесай

Повдигнаха обвинение на хакера на НАП - той е К. Б. от Пловдив, грозят го до 8 г. затвор

Софийска градска прокуратура разгласи, че е повдигнала обвиняване на задържания хакер за осъществено компютърно закононарушение по отношение на копирана и публикувана в общественото пространство информация за български жители и търговски сдружения от масивите на Национална агенция за приходите.
 Борисов за хакера: Уникален! Истински магьосник!  Има арестуван за офанзивата против Национална агенция за приходите: той е на 20 година, от София, работи в компания за киберсигурност
Досъдебно произвеждане е почнало с разпит на очевидец, осъществен при изискванията на необходимост и като единствена опция за събиране и опазване на доказателства от проверяващ служител на реда при ГДБОП, показва прокуратурата в известие до медиите.

Разследването е стартирало след осъществени незабавни оперативно издирвателни мероприятия от чиновници на отдел „ Киберпрестъпност “ в ГДБОП.

С помощта на специалисти от " Информационно обслужване " било открито, че файлът, изпратен до медиите и действителен в интернет пространството, съдържа данни за над 5 000 000 български и непознати жители и търговски сдружения, включително три имена, ЕГН на български жители, имена и ЕИК на търговци, данъчна и осигурителна информация по подадени годишни заявления получени в Национална агенция за приходите от други институции в България по интернационалния продан на информация в осведомителната система VAT REFUND, употребена от Национална агенция за приходите, съхранявана в сървър на Национална агенция за приходите и др. В един от файловете се съдържали  данни, идентифициращи наименованието на съответна компютърна настройка , неповторимо потребителско име, дата, час и софтуерно приложение, послужило за прочитането на файла. Благодарение на това било открито, че потребителското име се употребява от К. Б. – на 20 години от гр. Пловдив.

Вчера ГДБОП открила, че К.Б. се намира на работа в офис на компания в София, където е арестуван за период от 24 часа по ЗМВР. Служителят е специалист по киберсигурност и се занимава с проби и одит на осведомителни системи.

Действията на К.Б. нямат връзка с активността на компанията, в която работи, показва прокуратурата.

Извършени са претърсвания и изземвания в офиса на компанията, където е открит К. Б., както и в дома му в София и в Пловдив. Иззети са компютърни конфигурации, хард дискове, флаш памети и 2 мобилни телефона. Назначени са механически и компютърни експертизи, разпитват се очевидци.

Днес младежът е упрекнат в това, че от неустановена дата до 15.07.2019 година в София непозволено е копирал компютърни данни от сървър на Национална агенция за приходите, като действието съставлява значителен случай и е осъществено против осведомителна система, която е част от сериозната инфраструктура, за което се планува наказване отнемане от независимост от пет до осем години и санкция до 10 хиляди лв..

Софийска градска прокуратура е разпоредила задържането на К. Б. за период до 72 часа.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР