Софийска градска прокуратура е внесла за разглеждане в съда обвинителен

...
Софийска градска прокуратура е внесла за разглеждане в съда обвинителен
Коментари Харесай

Панайот Рейзи на съд за присвояването на 2 милиона лева


Софийска градска прокуратура е внесла за разглеждане в съда обвинителен акт против Панайот Рейзи, Златка Мусева, Елена Димитрова, Христо Христов и Венцислав Петров за осъществено от тях закононарушение по член 203, алинея 1, вр. член 202, алинея 1, вр. член 201, вр. член 20, вр. член 26 от Наказателния кодекс. Това оповестиха от пресцентъра на Апелативна прокуратура - София.

Досъдебното произвеждане е било формирано от Окръжна прокуратура – Велико Търново, след подаден сигнал от комерсиално сдружение „ Строй 2014 “ ЕООД. Постъпили данни, че през интервала 2014 година - 2017 година длъжностни лица от администрацията на Община Созопол нарушили служебните си отговорности, като позволили осъществяване на банкови преводи в интерес на лицето С.Г.

По този метод се целяло набиране за себе си и за другиго имотна полза. Извършените от тях действия са били квалифицирани по член 282 от Наказателен кодекс – закононарушение по работа, от което би могло да настъпят немаловажни последствия за Община Созопол.

През м. октомври 2017 година делото е било изпратено, на съображение подсъдност - по член 35 и член 36 от Наказателно-процесуален кодекс, в Окръжна прокуратура – Бургас.

С разпореждане на основния прокурор на Република България е било позволено управлението на следствието и реализирането на непрекъснат контрол за законосъобразността му, както и своевременното му осъществяване, да бъде осъществено от Софийска градска прокуратура.

След завършено досъдебно произвеждане обвинените са предадени на съд за длъжностно заграбване на сумата от 2 140 156,07 лв., благосъстоятелност на Община Созопол.

Престъпните действия били осъществени посредством възлагане на строително-монтажни и строително-ремонтни действия на разнообразни търговски сдружения. Въпросните компании били благосъстоятелност на обществено слаби лица.

Схемата била следната: шеф на дирекция „ Техническа “ в общината – обвиненият Христов, инициирал нуждата от строително-монтажни работи. Те включвали разчистване на дерета, полагане на трошляк, ремонт на улици, както и унищожаване на следствията от наводненията през 2014 година За осъществяването им били сключвани контракти. Всички документи, издадени по тях за въпросните СМР, били неистинен. Те били формирани от касиера на Община Созопол – обвинената Елена Димитрова, само че не били подписани от лицата, представляващи притежателите на компаниите, направили строително-монтажните работи.

През инкриминирания интервал обвинените заемали следните длъжности: Панайот Рейзи – кмет на Община Созопол, отхвърлен от служба на 16 април 2019 година, Христо Христов – шеф на дирекция „ Техническа “ в Община Созопол, Златка Мусева – основен счетоводител в Община Созопол, Елена Димитрова – касиер в Община Созопол и Венцислав Петров – притежател на четири компании. На всички обвинени е наложена мярка за неотклонение „ подписка “.

Предстои наказателното произвеждане да продължи в съда.

Ако бъде приет за отговорен по повдигнатото му обвиняване за закононарушението по член 203 от Наказателен кодекс (длъжностно присвояване) Панайот Рейзи може получи наказване „ отнемане от независимост “ от 10 до 20 години, както и конфискация на част или цялото имущество, и отнемане от право да заема избрана държавна или социална служба и отнемане от право да упражнява избрана специалност или активност “.

През 2019 година Прокуратурата стартира следствие против Панайот Рейзи, и счетоводителката на Община Созопол. В хода на следствието се открило, че вследствие на незаконната активност на двамата обвинени, в интервала от 29.08.2014 година до 27.03.2017 година са присвоили над 2 000 000 лева На 9 април 2019 година Рейзи заяви, че си е подал оставка от ГЕРБ.

В интервала от 1999 до 2002 година Панайот Рейзи е заместник-кмет на община Созопол, от 2003 до 2007 година е Председател на Общински съвет – Созопол. От 2007 година е кмет на Созопол.

На последните локални претендентът на Българска социалистическа партия Тихомир Янакиев завоюва кметското кресло след съвсем 12-годишно ръководство на Панайот Рейзи, който в края на третия си мандат напусна ГЕРБ и на изборите влезе в общинския съвет като консултант от Съюз на демократичните сили.

На 16 април 2019 година Апелативният профилиран съд дефинитивно го освободи от служба дружно с основния счетоводител на общината Златка Мусева. Двамата са обвинени от март месец за заграбване на средства в изключително огромни размери. Според съда те не са спазвали контракти по ремонтни действия на територията на община Созопол.

След това Панайот Рейзи подаде оставка от ГЕРБ, само че реши, че няма да се откаже от мандата си като кмет на Созопол. Той обаче беше краткотрайно отхвърлен от поста след решение на Специализирания углавен съд.

Панайот Рейзи е и индивидът, който по-малко от година след идването си на власт като кмет продава всички 34% акции на града в Алепу на офшорката от латиноамериканската страна Белиз Новастар холдинг, разкирва още преди 5 година Биволъ. Преди това е ръководител на Общинския съвет, когато той взема решение да апортира скъпия терен, припомня Епицентър.бг.

Това е финалът на комплицирана скица, посредством която обичаният на генерации българи див плаж, прочут даже от финала на Оркестър без име, е трансфериран за застрояване. Нещата стартират с оформянето като заем на придобиването на терена от 3 свързани частни компании, главната от които е Алепу вилидж, в която се влива всичко най-после.

Сделката е вписана БЕЗ МАТЕРИАЛЕН ИНТЕРЕС, КАТО 29,171 ДКА СА ВПИСАНИ КАТО „ ИЗОСТАВЕНИ НИВИ” И СА ОЦЕНЕНИ НА 40 ЛВ. НА КВ.М., най-откровено попада и предназначението „ хотелски комплекс с 2-етажно вилообразно строителство”. Според Биволъ контролът върху компаниите е на притежателите на Пластимо АД Кристиян Христов и Пламен Марков и прочут масон – сътрудник на Държавна сигурност под съветското царско име Романов.

При Рейзи ипотеката върху терените е заличена, а Алепу Вилидж заплаща общо 2 594 281 лева Това обаче са нищо пари, в случай че се сметнат като цена на квадрат – 44 евро, за най-прекрасното място на нашето крайбрежие.

12.09.2008 година по предложение на Рейзи на офшорката са продадени останалите 34%. „ Тази земя е износена”, пази решението си тогава кметът Рейзи, към момента записан като локален водач на ГЕРБ в уеб страницата на партията. Понеже са „ износени”, терените внезапно са превърнати от общината в „ урбанизирана територия за курортно строителство”.

През септември 2018 година и община Созопол позволява строителството на Шофьорския плаж на два стадия – първият е построяването на брегоукрепителното оборудване, а вторият е градежът на ваканционно населено място.

Строителството на подпорната стена на плаж Алепу провокира недоволството на жители и експерти

С даването на право за градеж се откриват и 25 жилището в имота, където е укрепителното оборудване, оповестява бТВ през 2018 година, позававайки се на документ от Имотния указател. Има явни разлики в проектите за брегоукрепване, импортирани в РИОСВ-Бургас и в община Созопол.

Normal021falsefalsefalseBGX-NONEX-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name: " Нормална таблица " ; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style-parent: " " ; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin-top:0cm; mso-para-margin-right:0cm; mso-para-margin-bottom:10.0pt; mso-para-margin-left:0cm; line-height:115%; mso-pagination:widow-orphan; font-size:11.0pt; font-family: " Calibri ", " sans-serif " ; mso-ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family: " Times New Roman " ; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;}
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР