Софийска градска художествена галерия се оказа тясна за всички желаещи

...
Софийска градска художествена галерия се оказа тясна за всички желаещи
Коментари Харесай

Тео Ушев каза `не` на фалша с първата си инсталация в София

Софийска градска художествена изложба се оказа тясна за всички искащи да видят първата апаратура на Тео Ушев в София, която е и неговият първи огромен план отвън киното.

Вчера в 18.00 часа бе официалното ѝ разкриване, а хората, които желаеха да се допрян до изкуството на номинирания предходната година за " Оскар " Ушев, трябваше да чакат на дълга опашка по стълбите на галерията. 

Инсталацията се споделя " Като в мрачно огледало ", а главен материал за изработването ѝ е термо фолио или така наречен избавително фолио. 

На пръв взор наподобява неразбираемо за какво залата е облепена във фолио, само че скоро излиза наяве. За да се докоснеш до посланието на създателя би трябвало самичък да го потърсиш - с ултраволетова лампа. Именно скритите послания ни припомнят да гледаме оттатък привидното и носят посланието за скритата истина вътре в нас - откровението на света, когато отречем фалша.



Друг забавен детайл от изложбата е така наречен " миксирана действителност ". Това е уникален програмен продукт с каска, сходен на тези за виртуална действителност. На места в залата са ситуирани специфични капсули от фолио, където всеки може да влезе с каската и да се потопи в света на другата действителност. Не се тормозете, в случай че чуете познати гласове, които обаче приказват на чужд език.



Ушев е решил да включи в творбата си гласовете на политици - от Ангела Меркел до Волен Сидеров. Техните речи обаче са пуснати наопаки. Не инцидентно създателят употребява гласовете на политически фигури - цялата идея на инсталацията е обвързвана с митинга против персоналното, политическото и религиозно двуличие и фалш. Именно това е и свързващия детайл в изображенията върху избавителните одеяла.



Снимка: Theodore Ushev Page

Като избавителен остров на въображението в центъра на София Ушев предлага насаме преживяване, основано особено за залата на Градската изложба. Там всеки може да размишления върху изписаните по стените думи и да остане уединено с мислите си.

Но единствено до 11 март, когато ще е последният ден, в който ще можем да се докоснем до скритите послания на Ушев.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР