Софиянци и висшисти – опасни зад воланаДевет от всеки 10

...
Софиянци и висшисти – опасни зад воланаДевет от всеки 10
Коментари Харесай

91 на сто от шофьорите се смятали за безгрешни

Софиянци и висшисти – рискови зад кормилото


Девет от всеки 10 български водачи се считат са безгрешни на пътя. Само 9% си признават, че карат рисково, а от тях едвам 6% – рисково. В същото време 73% от водачите са уверени, че всички други участници в придвижването са по-скоро рискови. Това сочат показаните през вчерашния ден данни от национално изследване на организация “Експлика ”, направено по поръчка на застрахователни брокери.

Допитването е извършено през април измежду 1000 души от 72 обитаеми места. Изричното условие към участниците на възраст от 18 до 75 години е било да са дейни водачи на леки коли или микробуси, минали минимум 2000 км за последната година. Те е трябвало по домовете си да попълнят анкета по какъв начин реагират в 50 общоприети обстановки. Тестовете са основани на проучвания на екип от психолози от университета в Манчестър. През 90-те години там под управлението на проф. Джеймс Ризън се изследват грешките в човешкото държание и основават проби за водачи на самолети.

Изследването се базира на данни на Европейската комисия, че 93% от злополуките по пътищата на Европейски Съюз стават поради човешка неточност. То мери самооценката на водачите. 50-те обстановки са разпределени в три категории. Първата е пропуски – това, което се случва най-често на водача от заплеснатост, да вземем за пример – да влезе в различен ръкав на кръгово кръстовище. Втората категория са грешките, които се позволяват от непознаване на разпоредбите, или неналичието на задоволително умения зад кормилото, примерно – невъзможността да се реши скоростта на движещото се начело транспортно средство. И третата категория са нарушаванията. Те са неумишлени или умишлени – паркиране на неразрешено място, изпреварване на колона при непрекъсната осева линия и така нататък

Проучването се прави за първи път у нас и задачата му е един път годишно да се дефинира Индекс за безвредно шофиране (SDIndex – Safe Drive Index). Първият подобен показател за България е висок – 89,6 при оптималната стойност 100. Това сочи доста огромно самочувствие на нашенския лидер, в случай, че за 2017 година България е на второ място в Европейски Съюз по брой на жертви от произшествия, а през 2016 година бе на първо.

Общо 91% от тях се считат за среднорискови (31%) и нискорискови (60%). Тъй като се приема, че 1% от участниците в изследването дава отговор на 24 000 опитни водачи, това прави 2 184 000 души. А пък резултатът от 9 %, които се признават за високорискови и рискови на пътя, е едвам 216 000 души. Тези данни се разминават фрапантно с 1 054 303 актове, фишове и електрони фишове за най-различни нарушавания, издадени от КАТ през 2017 година На процедура е невероятно всеки “лош ” водач да е направил по 4 нарушавания през годината. Пътната полиция не регистрира броя на санкционираните хора, само че импровизирано се счита, че те са към 450 000. Така от изследването излиза, че най-малко половината от българските водачи не се признават за извършители.

В София нискорисковите водачи са 27% при 60% приблизително за страната. В анкетите висшистите си признават повече, че са рискови, спрямо хората с по-ниска степен на обучение. За по-рискови в изследването се дефинират водачите със стаж сред 4 и 10 години, като и такива, които карат по-мощни коли.

Скорост


71% са карали по-бързо от позволеното


Превишаването на позволената скорост е най-разпространеното рисково деяние измежду българските водачи на леки и лекотоварни коли, сочи проучването. 71% от запитаните 1000 водачи дават отговор, че това им се е случило най-малко един път през последната година.

Според 56 % от интервюираните втората от 50-те най-разпространени общоприети обстановки на пътя е неумението им да възнамеряват вярното маршрута си и да заобикалят попадането в тапи. 55 % признават, че постоянно се разсейват и се постанова да стопират внезапно, с цел да избегнат удар в предната кола. Заслепяването поради каране на дълги фарове е посочено от 54 % от запитаните. Буди паника фактът, че 44 % признават, че карат “с половин око ”, до момента в който се занимават със странична активност – приказват по телефона или със спътниците си, гледат наляво и надясно от пътя, или витрините на магазините и така нататък

Край Свиленград


Съдийка почина при рухване с кола от мост

 Смачканият автомобил, в който почина арбитър Елена Тодорова (на дребната снимка) от Свиленград, бе издърпан от трактор. Снимка: Булфото Смачканият автомобил, в който почина арбитър Елена Тодорова (на дребната снимка) от Свиленград, бе издърпан от трактор. Снимка: Булфото
Бившата председателка на Районния съд в Свиленград Елена Тодорова почина на място в злополука през вчерашния ден сутринта. Съдийката е карала лек автомобил “Фолксваген ”. От полицията обясниха, че е изгубила надзор над кормилото край свиленградското село Младиново и автомобилът паднал от мост. На мястото на случая бе изпратена група за оглед, която открила, че арбитър Тодорова е почнала изпреварване. Изгубила надзор над кормилото, излязла от платното и автомобилът полетял в крайптъното дере. 45-годишната Елена Тодорова бе ръководител на Районен съд – Свиленград до 2016 година Тя бе намалена и осъдена от Висшия правосъден съвет поради забавени каузи. Името й бе замесвано и в кавги, свързани с дисциплинарни нарушавания.

Войната по пътищата


225 жертви от началото на годината


Статистиката е противоречива

225 души са починали, а 3603-ма са били ранени при 2793 тежки произшествия у нас от началото на годината. Това сочи статистиката на КАТ, която обаче е противоречива. Заради серия от неточности и грешки от февруари т.г., които “Труд ” уточни, Министерство на вътрешните работи престана в уеб страницата си да показва какъв брой са потърпевши при произшествия, откарани в болница с заплаха за живота.

Едно от предложенията в бъдещия Закон за придвижване по пътищата е да се задължи полицията да попълня водения от нея електронен указател на злополуките и след излизането на автотехническата експертиза, в която са посочени аргументите за даден случай. Катаджиите би трябвало да си попълнят статистиката и тогава, когато съдът излезе с решение чия е била виновността за произшествието.

Какъв е профилът на българския лидер


Иван е бачкатор, Мария е чиновничка – и двамата са със остарели коли


Няма разлика кой е по-рисков по сексуален симптом

 Мъжете постоянно подценяват шофьорските умения на дамите, само че проучването сочи, че нямат съображение за това. Мъжете постоянно подценяват шофьорските умения на дамите, само че проучването сочи, че нямат съображение за това.
Изследването с анкети на SDIndex разрешава да се направи профил на българския водач, обясниха организаторитe. Те са нарекли условно с името Иван 66 % от водачите, които са мъже и с името Мария – 34 % дами.

От данните излиза, че Иван е на 45 години, има приблизително обучение и работи физически труд, да вземем за пример – в цех или на градеж. Той още няма деца, прочувствено постоянен е, а като водач е глобяван 0,69 пъти през последната година. Неговият стаж зад кормилото е над 20 години и кара 6,2 дни в седмицата. Автомобилът му е на възраст над 17 години с мотор над 1500 кубика и мощ над 90 конски сили. Определя себе си за нискорисков водач.

Мария е на 41 години, има висше обучение и работи зад бюро като чиновничка. Има едно или повече деца. Като шофьорка е съзнателна и има 0,48 санкции за годината. Стажът й зад кормилото е от 4 до 10 години и кара постоянно 5,7 дни в седмицата. Колата й е 16-годишна с размер на мотора под 1500 кубика и под 90 конски сили. Също се дефинира за нискорисков водач.

Важен резултат от изследването е, че не е открита разлика в рисковия профил на мъжете и дамите водачи, т.е. – изказванията, че дамите имат повече проблеми, до момента в който въртят кормилото, не дават отговор на истината.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР