София. Значението на жилищния сектор е огромно като фактор за

...
София. Значението на жилищния сектор е огромно като фактор за
Коментари Харесай

Зам.-министър инж. Валентин Йовев: Около 40% от домакинствата живеят в пренаселени домове

София. Значението на жилищния бранш е голямо като фактор за икономическото развиване и обновлението на обитаемоте места. Приоритет в работата на Министерството на районното развиване и благоустройството е създаването на стратегически нормативни документи за стимулиране развиването на този бранш. Това сподели заместник-министърът на районното развиване и благоустройството инж. Валентин Йовев, който откри през днешния ден Residential Forum 2019 в столицата, оповестиха от пресцентъра на Министерство на районното развиване и благоустройството .
Заместник-министърът заяви, че съгласно статистиката в България има приблизително 550 жилища на 1000 индивида, като жилищата са доста повече, в сравнение с семействата. Над 97% от собствеността е частна. Броят на необитаемите жилища обаче пораства, като те са над 31% от всички жилища в страната. Около 40% от семействата живеят в пренаселени домове.
„ Затова е належащо образуването на нова политика за обезпечаване на налични жилища на всички пластове от популацията и създаването на ограничения за основаване на нов обществен жилищен фонд, който ще способства и за справяне с демографската рецесия и бедността по райони “, сподели по време на форума Валентин Йовев.
Ще се набележат ограничения за поддръжка на общините за възобновяване на обществените жилища посредством публично-частно партньорство с неправителствени или бизнес организации за поддържане на обществения фонд или основаване на нов, тъй като наличният не е задоволителен, стана ясно още от думите на заместник-регионалния министър. Той добави, че се планува и възстановяване на механизмите за по-ефективно ръководство на етажната благосъстоятелност и основаването на тласъци за възстановяване на енергийната успеваемост в жилищните здания.
Наред с това през март Министерство на регионалното развитие започва публичен спор и процедура за промени в Закона за ръководство на етажната благосъстоятелност. Обсъжданите промени са свързани с регламентиране на обвързване за качествена поддръжка на постройките и механизми за събиране на таксите за управление; прецизиране и регламентиране на правата, отговорностите и отговорностите на притежателите и ползвателите в сградите; усилване ролята и функционалностите на професионалното ръководство на здания, както и въвеждане на условия за лицата, които дават услуги за професионално ръководство.
„ Голяма част от жилищата в страната са в здания, които са на възраст над 30 години “, разяснява инженер Йовев и добави, че съществува остра потребност от всеобщо възобновяване на съществуващия жилищен фонд и повишение на неговата приложимост. Като стъпка в тази тенденция той очерта осъществяването на Националната стратегия за енергийна успеваемост на държавното управление, която обезпечи 2 милиарда лева за възобновяване на жилища в цялата страна.
„ Това е най-голямата обществена и икономическа стратегия за районите, която има единствено плюсове освен за обществото, само че и за дребния и междинния бизнес “, беше безапелационен заместник-министърът. Той осведоми, че все още обновените и въведени в употреба здания са 1699. Общият брой на жилищните сгради, по които ще бъдат изпълнени ограничения за енергийна успеваемост по програмата, е 2022.
Форуми като този са извънредно потребни за разговора сред локална власт, бизнес и институции и са самобитна професионална обществена платформа за полемика по въпросите на жилищната политика, сподели в умозаключение заместник-регионалният министър.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР