София. Земетресение с магнитуд около 5,5 по Рихтер в румънската

...
София. Земетресение с магнитуд около 5,5 по Рихтер в румънската
Коментари Харесай

Трус във Вранча разлюля и Северна България

София. Земетресение с магнитуд към 5,5 по Рихтер в румънската област Вранча, записано в 3.38 часа в събота против неделя през нощта, бе усетено и в Украйна, Молдова и България. В столицата Букурещ не са регистрирани вреди, съгласно Службата за бедствия и незабавни случаи. Много хора обаче са се изплашили от мощния трус. По данни на Европейско-средиземноморският сеизмологичен център той е бил с магнитуд 5.8, на 136 км северно от Букурещ и на дълбочина 153 км. Информацията на Националния институт по геофизика, геодезия и география (НИГГГ) към Българска академия на науките сочи, че през миналата нощ са регистрирани няколко трусове в Румъния, най-силното от които е с магнитуд 5,5.
У нас трусът е усетен основно в обитаемоте места в Северна България, измежду които: Велико Търново, Свищов, Русе, Търговище, Силистра, Варна, Добрич, Шумен, Видин, Плевен. От НИГГГ осведомиха, че няма данни за нанесени вреди, паднали, предмети или нерешителност измежду жителите. Не са постъпвали и сигнали във връзка със земетресението в регионите противопожарни служби. Сеизмолозите прецизират, че при сходен магнитуд не се изключва опцията и за вторични земетресения.
„ Фокус “ напомня: Румънският окръг Вранча е прочут с огромната си сеизмична интензивност. Най-силното земетресение, записано в региона за последните десетилетия е от 1986 година, когато трус с магнитуд от 7.9 по Рихтер раздрусва Румъния и България. То е усетено даже в Италия, Гърция, Полша и Унгария и предизвиква гибелта на 150 души, а 558 са ранени. Пострадали са над 55 000 здания. В България най-значителни вреди нанася земетресението от 1977 година с магнитуд 7,4. Най-силно е обиден град Свищов, където умират над 130 души, а ранените са над 140. Разрушени са доста промишлени и 355 жилищни здания, а 463 са мощно развалени. При това земетресение жертвите в Румъния са над 1600 души, множеството от тях в Букурещ.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР