София. Земеделският сектор го очаква добро бъдеще, той е все

...
София. Земеделският сектор го очаква добро бъдеще, той е все
Коментари Харесай

Министър Румен Порожанов: Земеделският сектор го очаква добро бъдеще

София. Земеделският бранш го чака положително бъдеще, той е все по-привлекателен, съобщи министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов по време на форума " Да! На българската храна ". Това оповестиха от министерството . Той обаче предизвести, че идващите години няма да бъдат лесни за бранша, изключително в подтекста на изменящата се Обща селскостопанска политика на Европейски Съюз.
Според министър Порожанов доста хора се насочват към бранша и желаят да се занимават със земеделие и произвеждане на хранителни артикули, само че не всички са готови за това. " Най-лесно е да засадим розите, а след това да викаме къде е страната да ни изкупи продукцията ", даде образец Порожанов. Той съобщи още, че чака до края на 2019 година да са ясни главните положения в Общата селскостопанска политика на Европейски Съюз.
" Всичко в Брюксел се случва постепенно и мъчно, само че всяка страна би трябвало да отстоява своите цели ", сподели земеделският министър.
Изпълнителният шеф на Изпълнителната организация по лозата и виното инж. Красимир Коев заяви, че 133,8 млн. евро са средствата от Европа, които ще получат лозарите и винарите у нас.. „ Брюксел утвърди бързо националната стратегия на България и първите средства ще бъдат получени още през януари. Нашият отрасъл дава образа и е една от визитните картички на България “, добави той.
8.9% е растежът в земеделският бранш през предходната година. Търговията с земеделски артикули образува позитивно салдо в размер на 1 милиард евро за 2017 г, напомни статистическите резултати на бранша основният редактор на в. " Стандарт " Славка Бозукова. Медията връчи обичайните си награди от акцията „ Да! На българската храна “. За първи път измежду тях имаше и специфична премия „ Защитник на българското “, която получи министър Порожанов за акцията на Министерството на земеделието, храните и горите „ Аз поддържам българските производители, поддържа ги и ти “. Наградата е специфична, тъй като за първи път едно министерство се ангажира директно с поддръжка на българския производител, посочи госпожа Бозукова.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР