София. Заради очаквания засилен трафик към морето през летния сезон

...
София. Заради очаквания засилен трафик към морето през летния сезон
Коментари Харесай

АПИ: В пиковите часове през уикендите ще се спира движението на камионите над 12 тона по автомагистралите

София. Заради упования засилен трафик към морето през летния сезон ще бъде спирано придвижването на тежкотоварните коли по автомагистрали и натоварените пътища в пиковите часове в края на работната седмица и през уикендите. Това оповестиха от пресцентъра на Агенция „ Пътна инфраструктура “ . От 1 юни влиза в действие заповедта за придвижване на камионите над 12 тона през летните месеци. Целта е да се улесни пътуването, да се увеличи сигурността и да се избегнат тапите. Това оповестиха на взаимна конференция в Агенция „ Пътна инфраструктура ” (АПИ) Радослав Влахов, член на Управителния съвет на АПИ, инж. Иван Досев, шеф на дирекция „ Поддържане на пътната инфраструктура ” в АПИ и основен контрольор Калоян Драганов от Групово дело „ Национална полиция ” на Министерство на вътрешните работи.
В петък и събота, когато се чака интензивно придвижване в посока Варна и Бургас в секторите с ремонтни действия на автомагистралите „ Хемус ” и „ Тракия ”, ще има две ленти за придвижване в посока морето, а в неделя и понеделник две ленти в посока София. Тази организация на придвижване сработи сполучливо в почивните дни към 24 май и бяха избегнати тапи по автомагистралата, регистрираха от АПИ и “Пътна полиция ”.
До края на юни ще приключат ремонтите по Автомагистрала „ Тракия ”. Всички краткотрайни ограничавания на придвижването ще бъдат отстранени и водачите ще пътуват без ограничавания, заяви инж. Иван Досев. По автомагистрала „ Хемус ” строителните работи в тръбата на тунел „ Витиня ” в посока София, на оборудването край село Потоп и виадукта „ Коренишки дол “ ще продължат и през летния сезон.
Гражданите могат да алармират за извършители, които не съблюдават разпоредбите и организацията на придвижване, както и за всевъзможни други проблеми по пътя на номер 112 и в Ситуационния център на АПИ на денонощния телефон 0700 130 20.
Радослав Влахов моли всички водачи да съблюдават разпоредбите, да са по-толерантни и да не употребяват спешната лента за изпреварване или по-бързо напредване. Главен контрольор Драганов уточни, че макар строгите наказания – санкция от 1000 лева и отнемане от право за ръководство за три месеца за шофиране в спешната лента, водачите не престават да го вършат.
Влахов заяви още, че до края на седмицата ще бъде изработен обширен обход на всички заграждения по автомагистралите и ще бъдат систематизирани резултатите. Той акцентира, че такива се вършат непрекъснато и част от тях с по-ограничен обсег се поправят на момента. През идната седмица ще стартира отстраняването на по-сериозните пробиви от чиновниците на регионалните пътни ръководства и пътноподдържащите компании.
По мотив случая на Автомагистрала „ Тракия ” с изоставен кон инж. Досев акцентира, че животното е излязло на автомагистралата през пътния възел, който е наоколо до скоростното трасе и обезпечава връзката с останалата пътна мрежа, а те е невероятно да бъдат оградени. Той прикани жителите да алармират навреме, а стопаните на животни да бъдат доста по-отговорни, защото оставянето на животни край пътя без контрол заплашва пътуването на всички.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР