София. Започва седмата Национална кампания за насърчаване на четенето Походът

...
София. Започва седмата Национална кампания за насърчаване на четенето Походът
Коментари Харесай

София: Започва седмата Национална кампания за насърчаване на четенето „Походът на книгите“

София. Започва седмата Национална акция за поощряване на четенето „ Походът на книгите “. Това оповестиха от пресцентъра на Столична община . Тази година „ Походът “ е с фокус върху ранното детско четене и ще съпътства първото издание на Софийския интернационален книжовен фестивал за деца и младежи от 18 до 22 април в Младежки спектакъл. През целия пролетен април „ Четем дружно, растем дружно! “.
От 2 до 23 април 2018 година ще се организира седмото по ред издание на „ Походът на книгите “ – акцията, чийто фокус е поощряване интереса на децата към четенето и книгите. На 2 април в 10:00 часа в Детския отдел на Столична библиотека (пл. „ Славейков “ №4 ще бъдат показани задачите, фокуса и самодейностите на тазгодишното издание на акцията, както дружно отбележим Международния ден на детската книга. От 10:00 часа стартира среща с публицисти в Детско-юношеския отдел на Столична библиотека, на която представители на уредниците от Асоциация „ Българска книга “, издателства, Българска библиотечно-информационна асоциация, фондация „ Детски книги “, Столична библиотека ще показват самодейностите си и програмата на „ Походът на книгите “ – 2018 година
Ще научите повече за програмата и участниците в първото издание на Софийския интернационален книжовен фестивал за деца и юноши, проведен от Асоциация „ Българска книга “ (от 18 до 22 април в Младежкия спектакъл „ Н. Бинев “) ; „ Маратон на четенето “, който през м. април ще обхване библиотеките и читалищата в страната, самодейност на Библиотечната асоциация; Литературната премия за детска брошура, номинирана от деца – „ Бисерче вълшебно “ на фондация „ Детски книги “; ще бъде показан наръчникът за учители и родители, насърчаващ ранното детско четене и видео, съпътстващо акцията „ Четем дружно, растем дружно “, домакините ще показват априлската стратегия на Столична библиотека и др.;
От 11.00 часа е формалното разкриване на Националната акция „ Походът на книгите “ и програмата, отдадена на Международния ден на детската книга, с одобрение от домакините Юлия Цинзова, шеф на Столична библиотека; Велизара Добрева, Председател на Управителния съвет на АБК и Галя Дянкова, член на Управителния съвет на Асоциация „ Българска книга “; публични лица, както детските писатели Катя Антонова и Радостина Николова;
От 15:00 часа празничната стратегия за дребните читатели продължава с гостувания в Детския отдел на Ирина Първанова-Раши, Цветана Радушева, Свилена Рачева, Йоана Кирчева и Людмила Сланева, които също ще споделят фрагмент от обичаните си детски книги и опишат за любовта към четенето;
През целия ден, децата, които посетят Детско-юношеския отдел на Столична библиотека, костюмирани като обичан облик от детска книга, ще получат специфична премия от домакините във връзка Международния ден на детската книга.
Международният ден на детската книга се отбелязва на 2 април в целия свят и съответствува с рождения ден на датския публицист Ханс Кристиан Андерсен, основал едни най-популярните приказки на всички времена. Преди 60 година ЮНЕСКО учредява Международен Златен орден на името на Андерсен, именуван още Малка Нобелова премия.
Националната акция за поощряване на четенето „ Походът на книгите “ е напълно некомерсиална и се провежда от Асоциация „ Българска книга “, в партньорство с Министерство на образованието и науката и Столична община, със съдействието на Регионално ръководство на образованието – София-град. Стартира годишно на празничния 2-и април и продължава до 23-и април, разгласен от ЮНЕСКО за Международен ден на книгата и авторското право. За шестте си издания до момента акцията е достигнала до повече от 12 000 деца в цялата страна, а в доста от участвалите учебни заведения и детски градини в следствие са открити нови библиотечни звена или съществуващите са допълнени с настоящи заглавия от света на детската литература.
През 2018 година Националната акция „ Походът на книгите “ е с фокус ранното детско четене (от 0 до 7 години) и ще посвети самодейностите си на тази тематика. Кампанията стартира с формалната празнична стратегия на 2 април - Международен ден на детската книга в Столична библиотека; включва още една самодейност с национално покритие „ Маратон на четенето “ на Българска библиотечно-информационна асоциация в библиотеки и читалища в цялата страна; както националния конкурс „ Бисерче вълшебно “ на фондация „ Детски книги “, в която българските деца избират своя обичана детска книга; осведомителната акция „ Четем дружно, растем дружно! “ с потребни препоръки за родителите и учителите; Дни на отворени порти в Дом-музей на Ангел Каралийчев (адрес: бул. „ Васил Левски “ № 60, ет. 1 (3 – 5 април, 10 - 13 април 2018 г.; с тематична сказка и показване, отдадени на българския приказник и книгите му от 11:00 ч. в посочените дни, вкл.) при поддръжката на Националния замък на децата, и още събития на издателства, книжарници, учебни заведения и детски градини в цялата страна.
В рамките на акцията ще се организира и първият, напълно „ детски “ Софийски интернационален книжовен фестивал за деца и младежи в Младежки спектакъл „ Николай Бинев “ в интервала 18 - 22 април. Всички фестивални събития от сряда до неделя във времето от 10:00 до 19:00 часа са със свободен вход, като в границите на пет дни Фестивалът ще срещне детската аудитория с европейски, български писатели, с поети, художници, илюстратори на литература и книги за деца и подрастващи.
„ Походът на книгите “ е част от Културния календар на Столична община за 2018 година
Организатори са Асоциация „ Българска книга “ и Българска библиотечно-информационна асоциация
Партньори на акцията са Министерство на образованието и науката, Регионално ръководство на образованието – гр. София, фондация „ Детски книги “, Младежки спектакъл „ Н. Бинев “, Национален замък на децата.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР