София. Започна поетапното строителство на автомагистрала Хемус“ в участъка между

...
София. Започна поетапното строителство на автомагистрала Хемус“ в участъка между
Коментари Харесай

Започна поетапното строителство на автомагистрала „Хемус“ между Боаза и пътя Русе - Велико Търново

София. Започна поетапното строителство на автомагистрала „ Хемус “ в сектора сред п. в. „ Боаза “ и връзката с път I-5 Русе - Велико Търново с дължина 134,14 км. За построяването му в края на предходната година държавното управление обезпечи от бюджета 1,12 милиарда лева без Данък добавена стойност. Изпълнител на плана е държавната компания „ Автомагистрали “ ЕАД. Трасето е разграничено на шест сектора. Изграждането на първите три ще започва тази година, а техническото планиране на останалите ще бъде изпълнено през 2019 година Целта е построяването на цялото трасе да завърши до 2023 година
Премиерът Бойко Борисов, който участва на старта на строителството на новия сектор, означи, че с построяването на „ Хемус “ Брутният вътрешен продукт на страната ще се вдигне с най-малко 10-20%. „ Финансовият министър Владислав Горанов е обезпечил заплащанията. Петя Аврамова работи с инженерните планове за идващите лотове “, съобщи той. „ След година и половина карате по автомагистрала, а се не помни трудът на стотици служащи, които са тук. Препоръчвам ви да ги видите. Каня ви да видите по какъв начин се работи и на идващите два лота “, разяснява министър- ръководителят. „ Чували сме всевъзможни нелепости за автомагистрала „ Хемус “, кой какво правил, само че в действителност автомагистралата е била направена до Ябланица и Правец, разбирате за какво “, уточни Бойко Борисов. „ Въобще няма план. Никой в никакъв случай не е мислил да прави автомагистрала „ Хемус “. Няма план, а всички умират да приказват за Северозапада, Северна България и всичко останало “, сподели още министър председателят.
Министър Петя Аврамова увери от своя страна, че екипите имат подготвеност да стартират работа и по третия сектор сред пътните възли „ Каленик “ и „ Плевен “. „ Поетапно ще се работи във всички трасета, където е осъществено планиране и са завършили отчуждителните процедури. При опция ще се работи на повече от едно място “, сподели министър Петя Аврамова. Тя изрази убеденост, че „ Автомагистрали “ дружно с АПИ като възложител ще работят качествено по новите 134 км от „ Хемус “. По думите й Министерство на регионалното развитие също ще следи целия развой и изразходването на средствата. „ От изключителна значимост е качеството на осъществяване на плановете “, акцентира министърът.
В отговор на въпрос от медии зам.-министър Нанков изясни, че за сектора от разклона с пътя Плевен – Ловеч до Велико Търново има подготвени идейни планове и подсети, че с препроектирането на трасето от Боаза до разклона с пътя Плевен – Ловеч на българския поданик са спестени към 250 млн. лева
По-рано беше тестван и напредъкът при построяването на правата сред Ябланица и Боаза на Автомагистрала „ Хемус “, която е близо 10 км. Строителството й стартира в края на март м. година Работата по трасето напредва. През май-юни ще стартира полагането на асфалта и е изцяло реалистично секторът да е подготвен през есента, към половин година по-рано от плануваното. По контракт той би трябвало да е приключен през март 2020 година В момента на обекта на трисменен режим работят към 250 души и над 150 профилирани машини. На правата сред Ябланица и Боаза е най-големият армонасип, изграждан до момента у нас - 45 метра общ насип, от който 28 м армонасип. Това е съвсем отвесна стена на откоса и в структурата на насипа се вложени специфични укрепителни мрежи и системи.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР