София. Записването в електронната система кандидати за българско гражданство са

...
София. Записването в електронната система кандидати за българско гражданство са
Коментари Харесай

Министър Янаки Стоилов: Записването в електронната система кандидати за българско гражданство са запълнени до края на месец юни следващата година и са над 23 000

София. Записването в електронната система претенденти за българско поданство са запълнени до края на месец юни идната година и са над 23 000. Това сподели министърът на правораздаването проф. Янаки Стоилов по време на конференция, съобщи кореспондент на Агенция „ Фокус “ .

„ Ръководството и чиновниците на Министерството на правосъдето работят по 35 плана на нормативни актове-законови и подзаконови. Значителна част от тази работа е почнала още в предходните месеци, даже години. Част от тях са напреднали, само че други, основно поради недобра организация, са забавени с изтекли периоди. В осъществяване на моя приоритет за възстановяване на административното обслужване на жителите, издадох на 1 юли изменение и допълнение на Наредбата за използване на Глава 5 от Закона за българското поданство. Тя следва да бъде оповестена в идващия брой на „ Държавен вестник “, сподели още той.

Проф. Янаки Стоилов разясни, че до юни месец идната година няма свободни дати и часове за записване на претендентите за българско поданство в електронната система на Дирекцията.

„ Причините, които постановиха тази неголяма, само че значима смяна, е усложнението на претендентите за българско поданство, които живеят в страната, да подават в рационален период квалифицираните от тях документи за придобиване, възобновяване и освобождение от българско поданство. Записването в електронната система на Дирекцията са запълнени до края на месец юни идната година и са над 23 000. Няма свободни дати и часове за запазване на частно обслужване. За лицата, живеещи в чужбина, е планувана опция да подават документите си в дипломатическите и консулските представителства на Република България. В същото време за лицата, живеещи в България, не е обезпечено преимущество за обслужване в Министерството на правораздаването, а те не разполагат с друга опция. В момента ще бъде допустимо лицата, които са български жители, жители на държава-членка на Европейски Съюз и непознати жители с позволен статут на престояване в Република България, да подават своите документи и присъствено. Очакваме към 2000 лица да се възползват от признатото изменение “, уточни той.

„ В същата материя проблем е въпросът с така наречен капиталово поданство. От 2019 година има постъпило несъгласие от Европейската комисия против така наречен капиталово поданство. То се практикува към този момент в малко европейски страни. Поискали сме информация от Агенцията за задграничните вложения за такива лица, които са получили или аплайват за поданство, какви са тези вложения, дали те са действителни, дали не престават да съществуват. Трябва да се разиска и радикалното решение във време, в което всичко се купува и продава, дали подобен значим и обществен институт като поданството да предстои на придобиване против избрани капиталови планове и задължения. Това кореспондира и с моята позиция през годините, когато постоянно в Народното събрание съм се противопоставял на тези благоприятни условия. Ние ще се опитаме да предложим решение на въпросите “, сподели още Янаки Стоилов.

Габриела ГАНЕВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР