София. Заместник-министърът на вътрешните работи Венцислав Катинов взе участие в

...
София. Заместник-министърът на вътрешните работи Венцислав Катинов взе участие в
Коментари Харесай

Заместник-министърът на вътрешните работи Венцислав Катинов взе участие в неформално заседание на Съвета „Правосъдие и вътрешни работи“

София. Заместник-министърът на вътрешните работи Венцислав Катинов взе присъединяване в неофициално съвещание на Съвета „ Правосъдие и вътрешни работи “. Това оповестиха от пресцентъра на Министерство на вътрешните работи .

Заседанието се организира в Бърдо при Кран, Словения, в границите на Словенското председателство на Съвета на Европейски Съюз. Една от главните тематики, обсъждани във формата, бе обвързвана с битката с престъпността в цифровата епоха.

Участниците дискутираха опциите за потребление на модерните технологии за задачите на правоприлагането и при ценене на главните права и свободи на жителите. България изрази поддръжка за всички платформи за продан на най-хубави практики, поощряване на новаторски решения и развиване на софтуерния потенциал на Европейски Съюз, което да увеличи успеваемостта в активността на правоприлагащите органи.

По време на неофициалното съвещание бе разисквано и съдействието със Западните Балкани в границите на процеса Бърдо. Бяха обрисувани предпочитани области, в които Европейски Съюз може да подкрепи страните от Западните Балкани и по-специално противодействието на незаконната миграция, трафика на хора, опиати и оръжия, тероризма, както и половата употреба на деца онлайн. България изрази позицията, че страните от района са наши сътрудници и би трябвало да бъдат част от европейските решения, съобщи подготвеност за поддръжка както на двустранно равнище, по този начин и в границите на работещите районни формати. Следва да продължи процесът на интеграция на Западните Балкани към европейските политики и стандарти.

Друг значим акцент бе подложен на стъпките във връзка с Пакта по миграция и леговище. Изразена бе българската позиция да бъде приключена промяната на Общата европейска система за леговище, като се резервира салдото сред взаимност и отговорност.

Сред дискутираните тематики бе и новата Стратегия за Шенген. Бяха разисквани вероятностите за завръщане към естественото действие на Шенгенското пространство. България означи, че повторното въвеждане на граничен надзор следва да бъде изключение, учредено на ясни правила и периоди и да се употребява като последна мярка. Темата бе опция още веднъж да се сложи въпросът за разширението на Шенген и приемането на България, Румъния и Хърватия като пълноправни членове.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР