София. Залагаме 25% ръст на заплатите на учитеите и 3,9%

...
София. Залагаме 25% ръст на заплатите на учитеите и 3,9%
Коментари Харесай

Ирена Анастасова: Трябва да изравним нивото на образованието в цялата страна, залагаме 25% ръст на заплатите на учителите и 3,9% от БВП за образование

София. Залагаме 25% растеж на заплатите на учитеите и 3,9% от Брутният вътрешен продукт за обучение. Основната ни цел е равнене на равнището на образованието в цялата страна. Това съобщи националният представител от ПГ на „ Българска социалистическа партия за България “ Ирена Анастасова по време на полемиката с учители и шефове на учебни заведения за Алтернативния бюджет на Българска социалистическа партия в областта на образованието, оповестиха от пресцентъра на Народно събрание на Българска социалистическа партия . Тя побясни, че са били извършени над 40 срещи в цялата страна при правене на параметрите с образованието. „ Никой не може да отхвърли, че в образованието се хвърлят средства. Ние нямаме срещу това, само че имаме срещу метода по който тези пари се разпределят в системата “, изясни Анастасова. Тя уточни, че от декларираните 19 стандарта за обучение 12 към този момент се трансформират, а 1 въобще не е основан - за физическа среда. „ Как вършат бюджет без да имат стандарт за физическа среда? Как учебните заведения вършат тактика и вършат приема за седващата година като не знаят какви би трябвало да са изискванията в учебно заведение? “, попита тя.
Анастасова изясни, че има учебни заведения, които са с доста добра материална база, само че има и такива в трагични условия, в резултат на изкривената философия на делегираните бюджети. „ Има учебни заведения, в които към момента се написа на черна дъска с тебешир, топлят се на печка с въглища и 1,2,3,4 - клас са в една смесена паралелка. Трябва да има стандарт, който да задава критериите на които да дават отговор всички учебни заведения в страната “, разяснява тя. По думите й, в случай че едно учебно заведение покрива избран % от стандартите, то в околните години би следвало да получават средства единствено за поддръжка въз основата, а тези, които са надалеч от стандартите- да получават повече. Тя подчета, че Българска социалистическа партия е изрично срещу модела „ парите следват детето “ и ще се бори за отпадането му „ Само по този начин ще се изравни равнището в образованието, децата ще учат при естествени условия и учителите ще преподават в такива “, съобщи Ирена Анастасова.
„ Вече 27 години всички приказваме, че образованието е значимо, само че никой не е постигнал нужното. Това е по този начин, тъй като резултатите идват след 10-20 години “, съобщи зам.-председателят на ПГ на „ Българска социалистическа партия за България “ Антон Кутев. По думите му в този момент никой не мисли за повече от 2 години, тъй като тогава не знае дали е на власт и взима ограничения, от които ще се види незабавно резултатът – реже лентата на автомагистралата и е воин. „ Образованието има друга логичност и по тази причина не е приоритет на ръководещите “, заключи Антон Кутев.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР