София. За Сърбия е важно да паднат всички нефизически бариери

...
София. За Сърбия е важно да паднат всички нефизически бариери
Коментари Харесай

Вицепремиерът на Сърбия Зорана Михайлович: За Сърбия е важно да паднат всички нефизически бариери на границите с България и другите ни съседни страни

София. За Сърбия е значимо да паднат всички нефизически бариери на границите с България и другите ни прилежащи страни, т.е. по какъв начин пасажерите и стоките по-лесно да минават границите. Това сподели на брифинг вицепремиерът и министър на строителството, превоза и инфраструктурата на Сърбия Зорана Михайлович след срещата с министъра на районното развиване и благоустройството Николай Нанков и министърът на превоза, осведомителните технологии и известията Ивайло Московски, съобщи кореспондент на Агенция „ Фокус “ .
„ В момента има забавяния на границата от 2 часа и половина, а за пътникопотока – към час и половина. Така че това е един доста значим въпрос, с който би трябвало да се занимаем, дискутирахме го през днешния ден. С страните, които са отвън Европейски Съюз, Сърбия има един общ граничен пункт, а с страните от Европейски Съюз няма по какъв начин да имаме един подобен, само че би трябвало да беседваме с Европейската комисия и да се създадат избрани стъпки “, сподели още тя и изрази вяра, че с времето ще бъде открито решение.
„ Особено щастливи сме, че България работи по плана за пътя до границата, Миналата година от наша страна открихме към 200 км от Белград до Ниш. Особено се веселя и за това, че уговорихме рамката на съглашението за железопътния и водния превоз. Ние с България сме в доста положителни политически връзки, имаме положителни стопански връзки и единствено от нас зависи да ги създадем още по-добри. За нас е наслада, че България ръководи Европейски Съюз, тъй като всички на Балканите имаме общи цели “, сподели още Михайлович.
Тя разяснява тематиката и за участие на Сърбия в Европейския съюз. „ Позицията на Сърбия е за участие в Европейски Съюз, с цел да може целият район да действа и да бъде обвързван, да преодолее всички останали проблеми. Сигурна съм, че всички страни на Западните Балкани, които са членки на Европейски Съюз, могат да ни оказват помощ във връзка с свързаността. Разбира се има някои политически аргументи, заради които някои страни не са в Европейски Съюз. Важно е свързаността да бъде инфраструктурна, да се направи и газопровод “, сподели още Михайлович.
„ Ниш - Димитровград за нас е най-важният план, който през тази година ще стартира да се осъществя. След 2 дни се подписва контракт за финансирането му, който е 265 млн. евро за реорганизация, рационализация, както и околовръстния път към Ниш. Другият план е газопроводът Ниш - Димитровград, за него се приказва повече от едно десетилетие. Вече всичко това е контрактувано и финансирано от европейските фондове за към 60 млн. евро “, изясни тя.
Цветилена СИМЕОНОВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР