София. За последните 18 години около 35 000 деца са

...
София. За последните 18 години около 35 000 деца са
Коментари Харесай

35 000 деца в България са попаднали в престъпни мрежи за трафик за последните 18 години

София. За последните 18 години към 35 000 деца са попаднали в незаконни мрежи за трафик в България, а съгласно данните на Върховния комисариат на Организация на обединените нации над 34 милиона под 20-годишна възраст са станали жертва на трафик. Това стана ясно от думите на ръководителя на ПГ на ГЕРБ и на Комисията по вътрешна сигурност и публичен ред Цветан Цветанов, който откри конференцията „ Превенция и битка против насилието и половата употреба на децата “. Събитието се провежда взаимно от Сдружение „ Пренебрегнати деца “- ЕСРАТ България и Национална мрежа за децата. В конференцията взеха присъединяване 45 специалисти от България и още 12 от Албания, Босна и Херцеговина, Гърция, Македония, Турция, Румъния и Сърбия.
Според Цветанов интернет е най-голяма евентуална опасност за децата. „ Ако не успеем да осведомяваме децата си и да включим образованието, ние ги вършим евентуални жертви. Вече цялата обществена връзка е в интернет пространството и децата доста елементарно могат да се въвличат в това да попаднат в незаконни мрежи “, разяснява Цветанов. Той осведоми, че най-често жертви на принуждение и полова употреба стават деца от ниските обществени пластове, където има деградация на фамилните полезности или нямат родители. Другата част евентуално застрашени деца са тези със семейство със междинен и над междинния статус, където родителите считат, че е задоволителна покупката на един безценен телефон и по този метод са дали опция детето да работи с интернет.
Той изясни, че в последните години се следи ново събитие – трафик на бебета и бременни дами, които раждат своите деца в чужбина. Председателят на Комисията по вътрешна сигурност и публичен ред уточни, че огромно предизвикателство за държавните правоохранителни органи в битката им с трафика и насилието над деца е визовата либерализация. Цветанов осведоми, че като законодатели постоянно са се стремили да усъвършенстват законодателството и да завишават глобите към насилниците. Според него всички неправителствени организации би трябвало да вземат участие интензивно дружно с институциите, с цел да се демонстрират положителни практики. По думите му институциите се схващат като един наказателен орган, да вземем за пример Министерството на вътрешните работи. Според него, в случай че се направи разговор с най-уязвимите публични групи, в действителност ще се види, че те възприемат органите на Министерство на вътрешните работи като един наказателен уред и не споделят това, което в действителност би могло да заплаши самите тях. Цветан Цветанов добави, че тематиката за децата и половото принуждение е престъпен пъкъл и би трябвало да се дава доста необятно поле на осведомителни акции. По думите му точно това е методът, по който може да се доближи до евентуалните жертви и по този начин да бъдат осведомени родителите.
Теодора ПАТРОНОВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР