София. За мен е много важно, че новата ЕК дава

...
София. За мен е много важно, че новата ЕК дава
Коментари Харесай

Българският еврокомисар Мария Габриел: Новата ЕК дава ясна заявка, че Западните Балкани ще бъдат един от водещите приоритети

София. За мен е доста значимо, че новата Европейска комисия дава ясна поръчка, че Западните Балкани ще бъдат един от водещите цели. Това сподели пред публицистите българският еврокомисар по „ Иновации,научни проучвания, просвета, обучение и юноша “ и заместник-председател на ЕНП Мария Габриел по време на конференция „ Западни Балкани “ в НДК, съобщи кореспондент на Агенция „ Фокус “ . По думите на Мария Габриел, мястото на интеграцията на Западните Балкани в Европейски Съюз не би трябвало да се отстранява от дневния ред на институциите.

„ Каквото и да се случва във връзка с политическата част на този развой, ние би трябвало да продължаваме освен да заявяваме, че са част от целите ни, а да имаме от ден на ден и повече общи и съответни начинания и дейности, които да демонстрират, че има грижа за района. Ако Европейски Съюз не е в района, други ще бъдат, в случай че това към този момент не се е случило “, добави Габриел.
Еврокомисарят уточни още, че във връзка със Западните Балкани би трябвало да се акцентира съществено върху нуждата от вложения.

„ Няма локална стопанска система и страна, която може да се развива без тях. Трябва да се акцентира на инвестиция в гениите. Изтичането на мозъци е доста сериозен проблем в този район, а то е и наше общо предизвикателство. Разбира се не би трябвало да забравяме и доста по-големи тематики, свързани със сигурността. Радвам се, че от една страна цифровата стратегия за Западните Балкани даде съответен резултат. Намаляване със 70 % на цената на роуминга, в региона на киберсигурността: основаване с финансиране от 8 милиона, над 6 към този момент цифрови иновационни хъба. “, добави Габриел.
Тя обърна внимание и на нуждата сътрудниците ни от Западните Балкани да се включват пълноценно в стратегии като „ Еразъм плюс “.
„ За мен е значимо да продължим в рамките и на ресора, който ми е предназначен, с доста съответни начинания. Визирам програмата „ Еразъм плюс “. Само два от сътрудниците ни от Западните Балкани са част от нея: Северна Македония и от февруари тази година и Сърбия. Би било положително обръщение за младежите от района да се включат в цялата част на „ Еразъм плюс “, тъй като сега ние на тях им споделяме в действителност: „ Вие сте чужденци за Европейски Съюз “. Те вземат участие единствено в тази, обвързвана с третите страни, част на програмата. Би ми се желало доста съществено да се влага в нововъведения “, изясни еврокомисарят.

Сред другите цели, които Мария Габриел уточни, бяха и нововъведенията в разнообразни области.
„ По програмата „ Хоризонт Европа “ може да се изпрати мощно обръщение и за хората, работещи в региона на научните проучвания за рака, опазването на здравето, за селските региони. Има такива планове, те обаче са в своето напълно начало. Няма по какъв начин да не повдигна тематиката за това да има доста повече вложения, свързани с даването на вероятности на дребните компании, тъй като в случай че има нещо, което може да форсира вероятността за района, това е да се даде опция на дребните да творят, да носят изгода за локалната си стопанска система. Това е нещо, което мисля, че ще е добре да създадем в новия мандат. От цифрова стратегия за Западните Балкани считам, че е пристигнало време за иновационна стратегия “, добави тя.

На въпрос дали мисли, че сигурността и стабилността в района е застрашена от последния шпионски скандал, обвързван с Русия, Габриел уточни, че в днешното време на възходяща цифровизация сигурността и стабилността не са даденост.
„ Няма друго противопоставяне, с изключение на съдействие, обменна информация и в последна сметка доверие посред ни. Днешните хакерски атаки, днешните шпионски кавги не са тези отпреди 100 години. Те се развиват доста бързо по отношение на новите технологии. Много по-комплексни и сложни за разкриване са. За мен значимото е да има повече съдействие и доверие за бърз продан на данни и доста повече общи реакции “, добави тя.
Теодора ПАВЛОВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР