София. За България и Република Македония е крайно време да

...
София. За България и Република Македония е крайно време да
Коментари Харесай

Президентът Румен Радев: Време е България и Република Македония да обърнат нова страница в двустранните си отношения

София. За България и Република Македония е извънредно време да извърнат нова страница в двустранните си връзки. Усложненията сред двете страни са неестествени и не дават отговор нито на историческите, нито на актуалните действителности, нито на бъдещите ни цели. Това съобщи президентът Румен Радев, който беседва през днешния ден на „ Дондуков “ 2 с министър-председателя на Република Македония Зоран Заев, оповестиха от прессекретариата на президента. Обща беше позицията, че жителите и в България, и в Република Македония чакат от своите политици да организират политика на другарство и добросъседство сред двете най-близките страни на Балканите.
По време на срещата президентът Радев удостовери поддръжката на страната ни за евроатлантическата и европейската вероятност на Република Македония. Гаранция за тази поддръжка е сключването в скоро време на двустранен контракт за добросъседство, който ще сътвори явен правилник „ за развиването на двустранните връзки по европейски модел “. Президентът Радев приветства направената от премиера Заев безапелационна поръчка за нов метод на другарство и добросъседство сред България и Република Македония и акцентира упованията на българската страна за съответни стъпки в тази тенденция. Държавният глава прикани за смяна на метода на делегацията на Република Македония към страната ни в Съвета на Европа във връзка с процедурата по Рамковата спогодба за отбрана на националните малцинства, за поддръжка за възобновяване и опазването на българските войнишки монументи, които са част от родовата памет и в двете страни, и за дейни дейности на политиците, които да основават резистентен климат на доверие сред България и Република Македония в общественото пространство.
„ Нашата страна няма друга опция, с изключение на присъединение към НАТО и Европейския съюз и на този стадий няма по-важно от построяването на връзки на добросъседство на Балканите “, акцентира Зоран Заев. Той добави, че България е най-големият другар на Република Македония и чака дейна поддръжка от страната ни в процеса на европейска интеграция.
България и Република Македония споделят обща история, както и общо бъдеще в Европейски Съюз и НАТО, подчертаха още Румен Радев и Зоран Заев. Премиерът на Република Македония удостовери и готовността си за взаимното отбелязване на значими събития и дати от общата ни история, като Илинденско-Преображенското въстание от 1903 година, делото на светите братя Кирил и Методий и други.
Постигането на по-добра транспортна, енергийна и информационна съгласуваност сред България и Република Македония, както и в района на Югоизточна Европа, също беше измежду акцентите на срещата. Българският президент и министър-председателят на Република Македония бяха единомислещи, че двустранният стокообмен може да бъде доста повишен, както и туристическият продан. Отбелязана беше позитивната наклонност в двустранното съдействие в сферите на образованието и културата.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР