София. За България Федерална република Германия е важен партньор, приятел

...
София. За България Федерална република Германия е важен партньор, приятел
Коментари Харесай

Президентът Румен Радев удостои посланика на Германия у нас Херберт Салбер с орден „Стара планина“ първа степен

София. За България Федерална република Германия е значим сътрудник, другар и съдружник. Това съобщи президентът Румен Радев, който удостои през днешния ден с медал „ Стара планина “ първа степен немския дипломат у нас Херберт Салбер. Това оповестиха от прессекретариата на президента . Високото държавно отличие е за приноса на дипломата за укрепването и развиването на българо-германските връзки. Посланик Херберт Салбер завършва своя мандат в София, а с него и дипломатическата си кариера.
По време на церемонията в Гербовата зала президентът Радев означи 140-годишнината от началото на дипломатическите връзки сред Германия и България. Благодарение на приноса на доста генерации дипломати, политици, бизнесмени, инженери, учени, дейци на изкуството и културата, както и елементарни жители, през днешния ден се радваме на отлични връзки сред нашите страни и нации, учредени на партньорство и другарство, съобщи президентът.
Румен Радев благодари на Херберт Салбер за неговата ангажираност и приноса му в развиването на българо-германските връзки в региона на политиката, стопанската система, културата, образованието и науката. „ Търговско-икономическите връзки сред нашите страни са в непрестанен напредък и Германия се утвърди като водещ стопански сътрудник за нашата страна “, добави Румен Радев. Той акцентира, че немските вложения имат значителен принос за трансформацията на българската стопанска система към индустриализация и производства с висока добавена стойност.
Особено ценим опцията да се възползваме от немския опит в региона на дуалното образование, което дава нови вероятности пред бизнеса и нови благоприятни условия пред младежите в България, съобщи той.
„ България е наш приближен другар, сътрудник и съдружник “, съобщи дипломат Херберт Салбер по време на церемонията. Той изрази удовлетворение, че завърша професионалния си път, почнал преди 35 години, в страна, с която Германия има положителни връзки. Посланик Салбер акцентира градивната роля и заслугите на България за развиването на съдействието и разбирателството на Балканите.
На церемонията на „ Дондуков “ 2 участваха представители на дипломатическия корпус у нас.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР