София. За 10 години ще завърши изграждането на 20 нови

София. За 10 години ще завърши изграждането на 20 нови ...

За 10 години ще завърши изграждането на 20 нови физкултурни салона и училищни спортни зали по програмата на Фондация „София – европейска столица на спорта“.

София. За 10 години ще завърши изграждането на 20 нови физкултурни салона и училищни спортни зали по програмата на Фондация „София – европейска столица на спорта“. По нея в детските градини на София вече са изградени 78 спортни салона и 15 плувни басейна. Това стана ясно на пресконференция за програмата и приоритетите на Фондация „София – европейска столица на спорта“ през 2020 година, която обединява всички активности и събития по инициативата следващата година. Участие в нея взеха кметът на София Йорданка Фандъкова, председателят на Столичен общински съвет и председател на Фондация „София – европейска столица на спорта“ Елен Герджиков и Анатоли Илиев – организационен секретар на „София – европейска столица на спорта“. Фандъкова заяви, че приоритет са осигуряване на повече условия и възможности за активен и здравословен начин на живот, както и изграждане на спортна инфраструктура в града. В рамките на пресконференцията стана ясно, че „София – европейска столица на спорта“ разширява и разнообразява своята дейност. Същевременно Фондацията регистрира още по-многообразен спектър дейности, в синхрон с политиката на Столичния общински съвет и градската управа. Стана ясно, че за 10 години ще завърши изграждането на 20 нови физкултурни салона и училищни спортни зали, а в детските градини на София вече са изградени 78 спортни салона и 15 плувни басейна. Построените стрийт фитнеси са повече от 60, а игрищата на открито 30. Фандъкова благодари на водещите български спортисти за съпричастността към инициативата „Европейска столица на спорта“ през годините, както и на общинските съветници за подкрепата им по този проект. Предстои изграждането на шест многофункционални спортни зали по училищата. В отговор на желанието на спортуващите и на огромната нужда от спортна база Столична община даде ход на мащабен проект за изграждане на тези съоръжения.
„Ключово за развитието на спорта в София е обновяването на Наредбата за управление и разпореждане с общински спортни обекти. Тя вече е изготвена и подложена на Обществено обсъждане. Няколко годишен експертен труд бе финализиран с цел да запълни една голяма празнина в уреждане отношенията и използване на спортната база в общината. Наредбата се базира на промените в Закона за спорта, като стимулира развитието и управлението на запустелите досега спортни обекти, осигурява ползване на базата от живеещите в района и дава повече възможности за хората със специални нужди“, каза на срещата с медиите Елен Герджиков.
Анатоли Илиев – орг. секретар на „София – европейска столица на спорта“, разказа в подробности приоритетите и основните активности, които предстоят през 2020 г. В Календара са предвидени 97 събития, 23 от тях са в и около планината Витоша. „Активностите през годините непрекъснато се увеличават, но за нас важен е не само броят на събитията, но и тяхното разнообразие. За това в Програмата са включени активности за всички възрасти и социални слоеве от населението – от май-малките, през учениците, хората от третата възраст, деца на бежанци и социално слаби, хора със специални нужди, деца в риск и др.,“ каза още Илиев.

Зорница КОСТАДИНОВА

Източник: focus-news.net