София. Японският вестник Globe Asahi публикува материал, посветен на Н.

...
София. Японският вестник Globe Asahi публикува материал, посветен на Н.
Коментари Харесай

Японският вестник „Globe Asahi” публикува материал, посветен на Н. В. цар Симеон II

София. Японският вестник „ Globe Asahi ” разгласява материал, отдаден на Н. В. цар Симеон II - царят, пропъден от страната си на 9-годишна възраст; монархът, станал министър-председател – един трагичен живот. Това оповестиха от пресофиса на Н. В. цар Симеон II .
В замък посред голяма гора в покрайнините на София, един витален мъж на възраст ме посреща с „ Добре пристигнали! “, поглежда ме в очите и тънко се здрависва с мен. С изправена външност и елегантно облечен, пред мен стои самият Симеон II и или Симеон Сакскобургготски – в предишното монарх на България.
Възкачва се на престола на 6-годишна възраст.
Българската царска фамилия е огромна и има родствени връзки даже с британската. Пред фамилията е имало безчет благоприятни условия, само че времето ги изпреварва. След неочакваната кончина на татко му Цар Борис III, едвам 6-годишен Симеон става Цар на България. Той споделя по какъв начин за детското му схващане е било шокиращо да стартират да се отнасят с него по този начин, както доскоро са се отнасяли с неговия татко.
След края на Втората международна война България влиза в областта на въздействие на Съветския съюз и след референдум през 1946 година става национална република. С премахването на монархията Царското семейство, дружно с 9-годишния Симеон, е насила да напусне. И до през днешния ден той не може да заличи загатна за влизането на Съветската войска и изтезанието на голям брой български политици.
Оттогава България влиза в Източния блок. Симеон отива в Египет, а по-късно в Испания, където развива дейна активност в областта на бизнеса. Той си спомня по какъв начин е приел мисълта, че евентуално повече нито той, нито децата му ще се върнат в България.
Ако беше станало както той си е представял, евентуално през днешния ден щеше да живее в успокоение и лукс. Промяната в неговия житейски път обаче настава, когато се връща в родината, към този момент демократична България, на която става министър-председател.
Закъснялата народна власт и упованието на „ спасителя “
С рухването на Берлинската стена идва огромната вълна на демократизация в Източна Европа. Реформите в България закъсняват и обезвереният народ с вяра посреща Симеон, който се завръща след половин век. Журналистът Тома Томов си спомня по какъв начин той е бил признат като нов водач, избавител, който въплъщава Европа и ще сплоти българския народ. Така се основава партията „ Национално придвижване Симеон Втори “ (НДСВ), която печели решителна победа на идващите парламентарни избори през 2001 година По този метод се стига до изключителната обстановка, в която монарх застава отпред на парламентарна република.
Неговите почтени речи и изискани обноски печелят уважението на народа. По време на мандата си до 2005 година той преструктурира стопанската система и се приготвя за присъединение към Европейски Съюз през 2007 година От друга страна си спомня по какъв начин по това време в България е имало толкоз доста проблеми, че не е било допустимо да бъдат позволени едновременно. Появява се бездна сред визиите на жителите, които чакат фрапантно възстановяване на живота, и действителността. Професорът по история Андрей Пантев проучва обстановката и твърди, че първичните упования са прекомерно високи и заради това последва и отчаяние. Това е причина и известността на Царя като политик да спадне. Управляващата до тогава партия губи последващите избори, а Симеон предава щафетата на идващите ръководещи.
Попитахме го дали не съжалява за встъпването си в служба като министър-председател. Той искрено дава отговор, че в прочут смисъл има съжаления, защото е понесъл рецензии от разнообразни хора и евентуално е развалил имиджа си. От друга страна обаче желанието му е било да не живее спокоен живот в двореца, надалеч от народа, а точно противоположното, тъй че за него е голяма чест, в случай че може да способства за страната си.
Следвоенният комунизъм отстранява монархията по същия метод и в прилежаща Румъния. След демократизацията кралското семейство получава известна поддръжка и се дава подемна мощ на придвижването за възкръсване на монархията.
В България, обаче, заради към този момент по-слабата известност на Цар Симеон, сходно нещо не се случва. Режимът, настоящ дълги години в България, набира мощ, а и дясната популистка партия също се усилва. Няма изгледи за излаз от обстановката на беднотия по отношение на другите членки на Европейски Съюз.
Бившият министър на културата Петър Стоянович (51), споделя, че единствено Царят може да възпре упоритостите на политиците и че монархията ще бъде потребна, в случай че е в равновесие с демокрацията. Той акцентира, че съществува мнение, съгласно което „ при монархията има риск простак да наследи трона “, само че „ при изборите шансът да бъдат определени простаци е още по-голям “.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР