София. Вярва се, че върбовите клонки имат много голяма сила

...
София. Вярва се, че върбовите клонки имат много голяма сила
Коментари Харесай

Д-р Иглика Мишкова, етнолог: Вярва се, че върбовите клонки имат много голяма сила – те помагат за лечението на различни болести

София. Вярва се, че върбовите клончета имат доста огромна мощ – те оказват помощ за лекуването на разнообразни заболявания, а въпреки това оказват помощ против уроки. Това сподели в изявление за Агенция „ Фокус ” етнологът, доктор Иглика Мишкова. " На самия празник, всички вярващи отиват на празничната литургия с клонките и цветята. Свещеникът осветява тези клончета, които в следствие хората носят назад в къщите си и се пазят в иконостасите ", описа доктор Мишкова. „ Имало е случаи, при които върбовите венци, които са се пазели в къщите са се употребявали от хората, когато се появи градоносен облак. Те ги изнасяли на открито, поглеждали облака през тях, произнасяли особено магическо проклинание и по този метод са прогонвали естествената буря. Тези венчета също по този начин лекуват разнообразни заболявания при домашните животни “, добави още тя.
По мотив празника тя пожела на всички малко повече да се вглеждат в душите си. " Призовавам, когато имаме опция да поспрем и да помогнем на някой, който има потребност и чак тогава да се замисляме за бурните трапези и за нещата, с които нормално свързваме празниците ", добави още доктор Мишкова.
Цветелин ДИМИТРОВ

Пълния текст на изявлението четете по-късно в „ Мнение ”
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР