София. Всеки български гражданин, без значение къде е роден, ще

...
София. Всеки български гражданин, без значение къде е роден, ще
Коментари Харесай

Всеки български гражданин ще може да заявява електронно свидетелство за съдимост от 1 септември 2022, включително осъждани лица

София. Всеки български жител, без значение къде е роден, ще може да съобщи и да получи електронно удостоверение за съдимост, в това число в случай че е осъждан или оправдан. Единственото изискване за това е да разполага с дипломиран електронен автограф (КЕП).
Това плануват промени в Наредба № 8 от 26.06.2008 година за функционалностите и организацията на активността на бюрата за съдимост, направени в Министерството на правораздаването и оповестени за публично разискване през днешния ден.

С измененията доста се уголемява и обсегът на електронните свидетелства за съдимост, които досега се издават единствено за неосъждани лица и за такива, родени на територията на България.
Измененията в наредбата плануват електронни свидетелства за съдимост и служебни електронни свидетелства за съдимост към този момент да се издават за:

•Неосъждани
•Осъждани
•Реабилитирани
•Амнистирани и/или с наложени административни санкции по член 78а от Наказателния кодекс

Целта на промените е да се облекчи административната тежест върху жителите, като им се спести нуждата персонално да подават заявление за издаване на удостоверение за съдимост в бюрата по съдимост.
Това ще стане допустимо след въвеждането в употреба на новоизградената Централизирана автоматизирана осведомителна система „ Съдебен статус “ с централна база данни и интеграцията й с други осведомителни системи, планувано за 1 септември 2022 година Централизираната система се основава и поддържа от Министерството на правораздаването.
Заявяването на електронни свидетелства за съдимост ще е допустимо и за българските жители, които не са родени в България. Онлайн услугата в Централизираната автоматизирана осведомителна система „ Съдебен статус “ ще е налична и от чужбина, при изискване че заявителят има КЕП.
Издаваните електронни свидетелства за съдимост ще са публични удостоверителни документи.
ЦАИС „ Съдебен статус “ по длъжностен път ще обменя информация с външни системи като Информационна система „ Изпълнение на наказванията “ (ИСИН), Единната осведомителна система на съдилищата (ЕИСС), Единната осведомителна система за противопоставяне на престъпността (ЕИСПП).

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР