София. Времето през месец май ще е предимно слънчево с

...
София. Времето през месец май ще е предимно слънчево с
Коментари Харесай

НИМХ: Времето през май ще е предимно слънчево с краткотрайни валежи и гръмотевици

София. Времето през месец май ще е най-вече слънчево с краткотрайни превалявания и гръмотевици. Това заяви за Агенция „ Фокус ” дежурният синоптик Красимир Стоев от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) . В началото на месеца Слънцето изгрява в 6 ч. и 22 мин. и залязва в 20 ч. и 26 мин. Продължителността на деня е 14 ч. и 4 мин. В края на месеца Слънцето изгрява в 5 ч. и 52 мин. и залязва в 20 ч. и 57 мин. Продължителността на деня е 15 ч. и 5 мин. Фазите на Луната през месеца са: 5.05 - новолуние, 12.05 - първа четвърт, 19.05 - пълнолуние и 26.05 - последна четвърт
Май е последният пролетен месец, през който слънчевото греене се усилва и температурите се покачват сензитивно. Климатично Слънцето огрява страната ни 230-260 часа, в планините - 160-200 часа. В края на месеца температурата на морската вода нормално доближава 17-18°. Зачестяват нахлуванията на мокър океански въздух от северозапад и преваляванията се усилват доста, съпроводени постоянно с гръмотевични стихии и градушки. Средно един път на 10 години се записват интензивни захлаждания, при които в регионите с надморска височина над 500-600 метра вали сняг. Във високите полета падат последните пролетни слани.
През тази година през май се чака междинната месечна температура да бъде към нормата, която в по-голямата част от страната е сред 16 и 19°, по Черноморието и във високите полета - 15-16°, в планините - от 2-5° по високите елементи над 2000 m до 12-14° в по-ниските.
Най-ниските температури през месеца ще са най-вече сред 5° и 10°, по-ниски в края на първото десетдневие, изключително в котловините и по високите полета на Западна България, където има условия за слани. Най-високите през май ще бъдат сред 28° и 33°.
Месечната сума на преваляванията ще бъде към и над нормата в западната половина от страната и към нормата - в източната. Месечна норма на преваляванията е сред 50 и 70 mm, по Черноморието и долината на р. Струма – сред 30 и 50 mm, в планинските и припланински региони - от 70 до 140 mm.
В началото на първото десетдневие температурите релативно ще се намалят и ще са по-ниски от нормалните. Облачността ще е по-често забележителна и тук-там ще има краткотрайни превалявания и гръмотевици. Към 3-4-ти се чака стопляне, ще има и повече слънчеви часове. Купеста облачност ще се развива, основно над планинските региони, само че единствено на обособени места ще превали и прегърми. През идващите дни до края на интервала температурите ще се намаляват. Облачността ще е постоянно забележителна и на доста места ще има превалявания и гръмотевични стихии. В края на десетдневието, при изясняване и намаляване напразно, по високите полета и в котловините има условия за формиране на слани.
В началото на второто десетдневие се чака усъвършенстване на времето и постепенно покачване на температурите. В средата и в края на десетдневието още веднъж ще е неустойчиво с развиване на купесто-дъждовна облачност и краткотрайни превалявания, гръмотевични стихии и градушки. Температурите ще бъдат близки до нормалните.
През третото десетдневие температурите релативно ще се покачат. Ще се задържи неустойчиво, с повече слънчеви часове преди обяд и с краткотрайни валежи и гръмотевични стихии след обяд и преди среднощ. По-значителни и на повече места ще са явленията към 21-ви, 25-ти май и в края на месеца.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР