София Владимирова, председател на СЕМ Съветът за електронни медии ще

...
София Владимирова, председател на СЕМ Съветът за електронни медии ще
Коментари Харесай

СЕМ ще прави двумесечен мониторинг за плурализма в БНТ


София Владимирова, ръководител на Съвет за електронни медии

Съветът за електронни медии ще направи наблюдаване на плурализма в стратегиите на Българска национална телевизия. Решението е било взето на съвещание във вторник, а предлагането е направено от ръководителя на съвета София Владимира.

На това съвещание Съвет за електронни медии трябваше да изслуша тригодишната стратегия за развиване на националната телевизия, обещана в концепцията на Константин Каменаров по време на състезанието за началник на Българска национална телевизия.

След края на тази рутинна точка от дневния ред Съвет за електронни медии разискал с Управителния съвет на Българска национална телевизия проблема с предаването " Денят стартира с просвета ".

" Ние не можем да се месим в програмата на малкия екран - както на националната, по този начин и на нито една друга. По тази причина единственото, което можем да създадем, е мониторинг ", изясни Владимирова пред Mediapool.

Ще бъде следена цялата стратегия на Българска национална телевизия един месец обратно и един месец напред по отношение на днешна дата. " Целта ще бъде да имаме някакви справедливи данни за това съблюдава ли се плурализмът и многообразието на гледните точки от публичния оператор, което е тяхно главно обвързване, а наше е да го следим ", разяснява Владимирова.

Тя посочи, че Съветът за електронни медии по този начин или другояче прави мониторинг, само че този ще бъде " по-задълбочен и обстоен ".

Пред Mediapool тя посочи още, че досега в Съвет за електронни медии няма постъпила тъжба или сигнал от екипа на предаването " Денят стартира с просвета ". В понеделник жител е подал нещо сред " сигнал и заявление ", че се солидаризира с декларацията на предаването.

Пред Съвет за електронни медии генералният шеф на Българска национална телевизия Константин Каменаров е декларирал, че става въпрос за информационен проблем сред програмния шеф на Българска национална телевизия 1 Емил Кошлуков и екипа на предаването.

Междувременно Съюзът на художниците, " Музикаутор ", Асоциацията на европейските публицисти и Съюзът на българските публицисти показаха поддръжка за предаването " Денят стартира с просвета " по Българска национална телевизия, откакто екипът му разгласи, че е обект на напън от страна на програмния шеф Емил Кошлуков.

В последните дни сме очевидци на тревожни сигнали в пресата, свързани със ориста и бъдещето на едно уважавано от нас предаване, знаково за Българската национална телевизия. В тази връзка управлението на Съюза на българските художници (СБХ) се афишира в поддръжка на екипа, концепцията и задачата на " Денят стартира с просвета ". Предаването е неповторимо по рода си в телевизионния ефир на нашата страна и в дълбочина отразява явленията, процесите и трендовете във всички сфери на изкуствата и културата. Широкият му фокус обгръща основни събития от национално и интернационално значение, само че наред с това разпространява прояви с по-камерен или районен темперамент, пробни форми и артистични дебюти ", декларират от Съюза на художниците (СБХ) и насочат апел и други креативен съюзи и организации да поддържат предаването.

Съюзът на българските публицисти приканва генералния шеф на Българска национална телевизия Константин Каменаров да отбрани свободата на словото и плурализма на мненията, а Съветът за електронни медии (СЕМ) да се произнесе по реда на Закона за радиото и малкия екран.

Организацията за групово ръководство на права " Музикаутор ", която има взаимна графа с предаването, отдадена на авторското право, също показаха поддръжка. Като организация, представляваща близо 3000 български създатели, " Музикаутор " показва поддръжката си към задачата на " Денят стартира с просвета ".

" За нас е от основно значение в България да има ефир, посредством който да бъдат промотирани концепциите и полезностите на културните и публичните ни дейци. Мисията, поради която съществува предаването, обаче е значима освен за културата, а за цялото общество. Запазването на този остров в националния ни ефир подсигурява, че българските полезности няма да се размият в комерсиалното, а в противен случай – че " Денят стартира с просвета " ще продължи да демонстрира достиженията и същинските проблеми пред българската просвета, без значение какъв брой са известни те за обществото ", се споделя в позицията на „ Музикаутор “.

Понеделник, 22 януари, бе трагичен ден за Българска национална телевизия. Месец след назначението на Емил Кошлуков за програмен шеф на Българска национална телевизия 1, публицисти от малкия екран надигнаха глас за опитите да им бъде налагана цензура. Екипът на " Денят стартира с просвета " разгласи в ефир декларация за оказвания напън върху предаването, след което публицисти и жители се събраха на митинг с искане за оставката на Кошлуков.

Малко по-късно пък с позиция излезе и продуцентският съвет на дирекция " Информация " в малкия екран. В нея се споделя, че с изключение на рейтингът в публичната медия има значение и доверието. " Тук до момента Българска национална телевизия водеше ", пишат многозначително продуцентите на новините. И упорстват за " ясни гаранции от управлението на Българска национална телевизия, че правилата ще бъдат спазвани, а стандартите – предпазени ".

Както стана ясно, някогашният народен представител от " Новото време " Емил Кошлуков, чиято кариера в ръководството на медии минава през банкрутиралите тв канали ТВ 7 и Нюз 7 (финансирани от КТБ), както и в партийния тв канал на " Атака " – " Алфа ", е решил да се оправи с по-независимите гласове в Българска национална телевизия, като употребява претекста, че желае да увеличи рейтинга. Така да вземем за пример на " Денят стартира с просвета " било предложено да се преориентира към начин на живот тема.

В реакция на журналистическите брожения Кошлуков съобщи пред БНР, че от " Денят стартира с просвета " би трябвало да показват доказателства, че ги е подложил на напън.

Генералният шеф на Българска национална телевизия Константин Каменаров, който назначи Кошлуков на поста, се опита да омаловажи спора в малкия екран като информационен.

" Няма да встъпвам в елементи, тъй като никого не мога да задължа да харесва някой различен ", уточни Каменаров и посочи, че съгласно него нито едната, нито другата страна е нарушила журналистическата нравственос или Закона за радио и телевизия.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР