София. Визията за София, която главният архитект Здравко Здравков представи

...
София. Визията за София, която главният архитект Здравко Здравков представи
Коментари Харесай

Николай Николов, БСП - София: София - град за хората пак остави крайните квартали на произвола на съдбата

София. Визията за София, която основният проектант Здравко Здравков показа в четвъртък вечерта на площад " Света Неделя ", още веднъж визира единствено централната градска част, а аз желаех да чуя и видя нещо и за крайните квартали. Това разяснява общинският консултант от Българска социалистическа партия Николай Николов, който участва на презентацията " София - град за хората " на основния проектант на столицата, оповестиха от пресцентъра на Българска социалистическа партия - София .
" Презентацията на арх. Здравков беше хубава, само че аз останах с усещането, че той е угрижен повече за бизнеса, в сравнение с за хората, сподели Николай Николов. - Истината е, че София е град на хората и напълно не е единствено идеалният център. София е и на крайните квартали, и на крайградските региони. Там ситуацията е доста тежко, само че към този момент не виждам предпочитание от страна на ръководещите да трансформират нещо. Граждани от крайните квартали непрекъснато ме канят на срещи и съм изцяло наясно с проблемите им. Скоро ревизирах сигнал в " Сердика ". Отидох през нощта, с цел да ревизира недоволството на жителите от неналичието на осветяване по улиците. Бях с кола, само че съжалих, че не съм с бронетранспортьор. По улиците " Свобода ", " Христо Станишев " и 279 освен, че няма осветяване, само че и настилката беше надупчена като швейцарско сирене. От дъжда дупките бяха цялостни с вода и улиците бяха непроходими. Хората там са оставени на произвола на ориста. Не е по-различно положението и в другите крайни квартали. И е напълно неотложно да ни покажат визия за тяхното развиване, а не да си приказваме непрекъснато и единствено за центъра ".
По време на полемиката, след презентацията на основния проектант, Николай Николов засегна и различен проблем - този за сигурността на жителите в удължената пешеходна зона по бул. " Витоша " от ул. " Алабин " до площад Света Неделя. " Арх. Здравков призна, че жителите към момента се тормозят да вървят по пътното платно в тази зона. За мен това терзание е изцяло обосновано, защото там минават трамваи. И ще е доста мъчно хората да свикнат да вървят по двете платна край линиите, разяснява Николай Николов. - Къде по света има пешеходна зона, по която да върви трамвай?! Този въпрос с сътрудниците от Българска социалистическа партия в СОС го повдигнахме още при дебатите за приемане на отчета за удължение на пешеходната зона. По време на презентацията в четвъртък още веднъж не чух от арх. Здравков решение на този проблем ".
Общинският консултант от Българска социалистическа партия засегна тематиката и за велоалеите. " Продължавам да настоявам, че в София велоалеи няма. Има някакви велоотсечки, които даже не са построени по този начин, както би трябвало, разяснява Николай Николов. - Безумни решения като това на ул. " Г. С. Раковски " освен, че не улеснява велосипедистите, само че даже пречи на трафика от коли и на градския превоз. Проблемът е, че не преставам да виждам отчети в СОС, в които има заложено създаване на по този начин наречени " велоалеи " с дължини от по стотина метра. А помним, че кметът Фандъкова беше дала обещание на велосипедистите 200 км велоалеи! Това за мен е извънредно несериозно отношение от страна на ръководещите в Столична община. Говорят за понижаване на трафика, а с нищо не стимулират хората да употребяват екологичния превоз с колела. Дори тъкмо противоположното затрудняват напредването на хората с колело ".
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР