София. Вицепрезидентът Илияна Йотова и председателят на Военния комитет на

...
София. Вицепрезидентът Илияна Йотова и председателят на Военния комитет на
Коментари Харесай

Вицепрезидентът Илияна Йотова пред председателя на Военния комитет на НАТО сър Стюарт Пийч: България е стабилизиращ фактор за Западните Балкани

София. Вицепрезидентът Илияна Йотова и ръководителят на Военния комитет на НАТО сър Стюарт Пийч разискаха на среща на „ Дондуков “ 2 самодейностите на НАТО в подтекста на актуалните провокации. Това оповестиха от прессекреатариата на президента .
„ Темата сигурност през днешния ден има своя характерен прочит – от точките на спорове до рецесиите с миграцията, бежанците и климатичните промени, „ Ислямска страна “ и задграничните бойци “, означи Илияна Йотова. Вицепрезидентът посочи, че като външна граница на Европейски Съюз България е значим фактор за сигурността на района и на цяла Европа. Илияна Йотова означи, че българската страна е съумяла да спре отрицателната наклонност за понижаване на разноските за защита.
Вицепрезидентът акцентира ролята на България като стабилизиращ фактор в Западните Балкани, където към момента има провокации за районната сигурност и непоклатимост. Пред основен маршал Пийч Илияна Йотова съобщи, че за България е от огромно значение завършването на присъединението на Република Северна Македония към НАТО. „ Очакваме през октомври и покана за участие в Европейски Съюз към Албания и Република Северна Македония. Членството на двете страни в структурите на НАТО е мощен мотив в позитивна посока “, уточни вицепрезидентът Йотова.
Тема на диалога на „ Дондуков “ 2 бе и обстановката в Косово и развиването на разговора сред Белград и Прищина.
Илияна Йотова акцентира, че връзките сред Европейски Съюз и НАТО би трябвало да са по-гъвкави и би трябвало да се избегнат дублиращите функционалности сред Алианса и прохождащата концепция за защитителен съюз.
„ Много държим на приемането на пакета на НАТО за Юга, която е от значително значение за България. Близкият изток и Северна Африка не престават да бъдат нестабилни, единствено преди три години едвам овладяхме Балканския маршрут “, уточни вицепрезидентът Йотова.
Сър Стюарт Пийч съобщи, че е нужен осъвременен проект за Юга и сега се работи по основаването му. Главен маршал Пийч показа пред българския вицепрезидент самодейностите на НАТО и съдействието на страните членки с страните от Близкия изток и Африка.
На срещата беше разисквана и защитата на морските и въздушните граници в района. Председателят на Военния комитет на НАТО благодари на България за нейния принос като член на Северноатлантическия пакт.

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР