София. Вицепрезидентът Илияна Йотова беше гост на конференцията 30 години.

...
София. Вицепрезидентът Илияна Йотова беше гост на конференцията 30 години.
Коментари Харесай

Вицепрезидентът Илияна Йотова беше гост на конференцията „30 години. Женският прочит на Прехода и преходите…“

София. Вицепрезидентът Илияна Йотова беше посетител на конференцията „ 30 години. Женският прочит на Прехода и преходите… “, която се организира в Литературен клуб „ Перото ” в НДК. На нея тя съобщи, че е обнадеждаващата, вест е, че 30 години след така наречен преход хората не се задоволяват с плакатната народна власт, а желаят качество и обрисуваните на книга критерии за народна власт да бъдат действително изпълнени. По думите ѝ в случай че се намерят механизмите за по-активно гражданско присъединяване, за по-голям цивилен надзор върху процесите в страната, България ще се развива в по-добра посока. Форумът, проведен от списание „ Жената през днешния ден “ и Женски конгрес за хрумвания, е част от поредност полемики „ Жени. Технологии. Време “.
Йотова е безапелационна, че позиции от вида „ няма народна власт “ не приема. По думите ѝ те са по-скоро израз на обезсърчение, показващо, че не сме съумели да реализираме това общество, към което сме се стремели. Вицепрезидентът е на мнение, че демокрацията е слаба поради слабостта на страната да се оправи с неравенствата и неналичието на правдивост.
Тя дефинира като неплатежоспособен главния въпрос, който вълнува обществото – Свършил ли е преходът. Според нея по-голям от него е въпросът, че България е на дъното на всички европейски ранглисти и по всички индикатори е на равнището на разрастващите се страни. Йотова означи, че демокрацията не се случва наложително с рухването на тоталитарните режими, за нея би трябвало да се работи непрекъснато.
Вицепрезидентът посочи обстоятелството, че най-често използваната дума в изборните нощи бе народна власт, само че дружно с нея е вървяло и отрицателно определение – изчезнала, незадоволителна. Тя добави, че 30 години след така наречен преход усещаме недостиг на народна власт.
Във втората част на изявлението си вицепрезидентът подчертава върху тематиката за равенството сред половете през миналите години. Йотова цитира данни на Европейската комисия, съгласно които измененията в правата на дамите от началото на хилядолетието са се случвали със „ скоростта на охлюв “, както ги дефинира и самата европейска институция.
На конференцията присъстваше и социологът Първан Симеонов, който показа данни от скорошно социологическо изследване. То сочи, че двата пола са еднообразно незадоволство от развиването на дейностите от Прехода в България през миналите 30 година
По думите му този Преход, който е приключил, продължава да има своето голямо значение, както и преходите, които всяка една жена прави. Той дефинира животът в днешно време като подобен, в който нищо не е ясно по кое време се случва. Симеонов добави, че за дамата като че ли „ пресата на живота “ е по-силна и от нея се чакат повече неща – да бъде сполучлива в работата, да наподобява добре, да се грижи за себе си и така нататък
Зорница КОСТАДИНОВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР