София. Вицепремиерът по климатичните политики и министър на околната среда

...
София. Вицепремиерът по климатичните политики и министър на околната среда
Коментари Харесай

Министър Сандов представи екипа си в комисията по околна среда в парламента

София. Вицепремиерът по климатичните политики и министър на околната среда и водите Борислав Сандов показа екипа си пред народните представители на съвещанието на парламентарната Комисия по околната среда и водите. Това оповестиха от пресцентъра на Министерството на околната среда и водите .

Заместник-министър Тома Белев е с сектор биоразнообразие. „ Доста значим сектор с оглед част наказателните процедури “, акцентира министър Сандов. Белев ще дава отговор за националните паркове, районните инспекции по околната среда и водите и Националния координационен център.

Заместник-министър Николай Сиджимов дава отговор за секторите въздух и ръководство на отпадъците. „ Два основни браншове, имайки поради провокациите при взаимната работа с общините. Има голям брой насъбрани проблеми с районни депа, сметища и ФПЧ “, уточни министърът.

Заместник-министър Петър Димитров дава отговор за бранш „ Води “, басейновите дирекции и Оперативна стратегия „ Околна среда “.
Министър Сандов заяви, че под негово управление е дирекция „ Политика по изменение на климата “ в Министерство на околната среда и водите, тъй като това е част от неговите отговорности като вицепремиер по климатичните политики. Министърът дава отговор директно за Предприятието за ръководство на дейностите по запазване на околната среда (ПУДООС) и Национален поверителен екофонд (НДЕФ).

„ Амбициите ни са огромни, има насъбрани доста проблеми в областта на околната среда и водите. Един от знаците е 16-те наказателни процедури в бранша “, съобщи министър Сандов. Той означи, че предходната седмица по време на парламентарния надзор в Народното събрание е обяснил усъвършенствано за всяка една процедура на какво равнище е. „ Четири са в правосъдна фаза. Истината е, че с някои от тях няма да успеем да се оправим, тъй като времето за съответни дейности не е задоволително, с цел да спрем наказателни процедури или да спрем делата в съда в Люксембург “, разясни той. Екоминистърът уточни, че желанието е идващите 6 месеца да закрием 6 от наказателните процедури, а в границите на календарната година да останат 8 или 9. „ Реалисти сме, че не може да се закрият част от тях изключително тези в правосъдна фаза, а за други е належащо съдействие от страна на локалните управляващи, за което на този стадий не мога да поема отговорност “, добави Сандов.

На собствен ред ръководителят Манол Генов съобщи, че министър Сандов и екипът му може да разчитат на комисията във връзка с законодателните начинания.
Министър Сандов посочи, че различен ангажимент на екипа на Министерство на околната среда и водите е изсветляването на цялостаната активност на институцията. „ Това значи оптималната бистрота във връзка с всички процедури, във връзка с наличната информация, която е в министерството “. Според министъра има прекалено много преписки в районните инспекции по околна среда и води, приблизително по 3 дневно на специалист, което е прекалено много и не може да се обърне внимание на основно значими въпроси. „ С общи оценки на избрани зони ние бихме желали да понижим броя на тези преписки “, разясни той.
Министър Сандов означи, че има сериозен напън към чиновниците. „ Вчера оповестих за едно неприемливо поведение от страна на вложител в региона на Източни Родопи, който си позволяваше да нагрубява чиновници на Регионална инспекция за опазване на околната среда - Смолян и да споделя, че без значение от тяхното решение той ще осъществя своето капиталово желание. За мен това е безусловно неприемливо и оповестих тази част от записа на съвещанието на районния екологичен експертен съвет “, изясни министърът и акцентира, че се надява това да е явен сигнал към всеки, който има отношение с страната, че би трябвало всичко да е по закон, и противоположното, в случай че има сигнали за корупция, страната ще работи в отбрана на жителите и бизнеса, тъй като неговата роля е да извършва закона.
На въпрос за осъществяването на Оперативна стратегия „ Околна среда “ (ОПОС) 2014-2020 година министърът отговори, че към 31 декември м.г. разплатените средства са 49% (1,649 милиарда лева.). Сандов уточни, че има закъснение по огромна част от плановете, а има такива, които са с сериозен статус.
На съвещанието беше разяснена нуждата от нов план за трасето на Автомагистрала „ Струма “ при Кресненското дефиле. Стана ясно, че Европейската комисия /ЕК/ изисква нова оценка на въздействието върху околната среда за построяването на трасето на автомагистралата. Министър Сандов уточни, че Министерство на околната среда и водите ще изчакат и проекта на Агенция " Пътна инфраструктура " и ще обсъдят плана с Министерството на районното развиване и благоустройството /МРРБ/.
МОСВ ще стартира демонстрационни и осведомителни планове в частта на депозитната система за връщане на опаковки (пластмасови, стъклени бутилки и кенове). Предвижда се рационализиране на единната осведомителна система, в която да бъдат включат всички участници в ръководството на отпадъците.

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР