София. Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева се

...
София. Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева се
Коментари Харесай

Министър Екатерина Захариева: Добре се справяме в усилията си да изградим нов тип открити и приятелски отношения между България и Македония

София. Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева се срещна през днешния ден с представители на парламентарната Група за съдействие с България в Събранието на Република Македония, водена от заместник-председателя на македонския парламент Фросина Ташевска-Ременски. Това оповестиха от пресцентъра на Министерството на външните работи . На срещата участваха и ръководителят на Групата за другарство с Република Македония в българския парламент Борис Вангелов, както и посланикът на Република Македония в София Мариян Гьорчев.
„ От подписването на Договора за другарство, добросъседство и съдействие, през последните осем месеца в връзките сред България и Република Македония се случиха доста исторически неща. Добре се оправяме в напъните си да изградим нов вид открити и другарски връзки, учредени на европейските полезности. Смелостта, която демонстрираха нашите министър председатели, както и депутатите от две страни, които ратифицираха Договора към този момент ни се отплаща и докара до доста позитивни резултати “, съобщи по време на срещата Екатерина Захариева. Тя означи смисъла на визитата на македонската парламентарна делегация, което е първата такава аудиенция от 11 години насам.
Вицепремиерът Захариева уточни, че на процедура още след подписването на Договора отварянето сред двете страни е основало положителен подтик в разнообразни сфери на двустранните връзки. Пример за това са данните за растеж от 11% в стокообмена и 10% растеж при българските туристи, посетили Република Македония. Според изследване на Българската търговско-промишлена палата след подписването на Договора броят на българските компании, искащи да влагат в Република Македония се е удвоил спрямо 2016 година Активизира се и съдействието сред общините. „ Заедно би трябвало да гледаме напред. Убедена съм, че скоро ще забележим и други позитивни трендове в обществения и икономическия живот, които имат действителни изгоди за жителите и бизнеса от двете страни. Трябва да оправдаем доверието, което те са ни дали своят вот “, посочи Екатерина Захариева.
За нас България е откровен другар и по време на срещите ни тук усетихме тази откровеност на процедура, посочи ръководителят на македонската парламентарна делегация. Фросина Ташевска-Ременски означи, че Договорът, който двете страни подписаха предходната година е доста значим и за жителите на Република Македония, 75% от които го правят оценка позитивно. Тя благодари за напъните и поддръжката на България за европейската вероятност на Република Македония. „ Разчитаме на вашата помощ и експертиза в предприсъединителния развой, в това число и на институционално равнище “, сподели още Фросина Ташевска-Ременски. Ръководителят на групата добави, че страната й работи интензивно по осъществяването на проекта за промени. Елемент от напъните в тази посока е и желанието за развиването на дейна парламентарна дипломация, посредством групите за съдействие в македонския парламент.
„ България е поредна и безапелационна в поддръжката си за европейската вероятност на своите съседи. Ние сме откровени и нямаме скрити мисли. Помагаме освен на думи, само че и на каузи “, съобщи Екатерина Захариева пред своите посетители. Тя приветства проекта за промени на държавното управление на премиера Заев и изрази вяра, че в границите на Българското председателство страната ще реализира нужните резултати, с цел да получи дата за начало на договаряния. „ Процесът на промени не е лек, само че всяко изпитание си коства. Надявам се, че и всички партии в Народното събрание на Република Македония ще проявят политическа зрялост и конструктивност и подкрепят неговата реализация. Това е значимо за вашите жители “, добави министър Захариева.
Вицепремиерът акцентира, че България е подготвена да показа със своите съседи опит и експертиза, в това число и за повишение на административния потенциал. „ Искаме помощта ни да бъде оптимално на практика насочена “, сподели още външният министър.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР