София. Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева се

...
София. Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева се
Коментари Харесай

България и Сърбия подписаха три меморандума, свързани с транспорта и труда и социалната политика

София. Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева се срещна с президента на Сърбия Александър Вучич, който е на публично посещаване у нас. Двамата разискаха тематики от двустранен интерес, както и тематики от Българското председателство на Съвета на Европейски Съюз. Това оповестиха от държавната осведомителна работа .
„ Имаме растеж на стокообмена от 40 на 100 за предходната година и растеж от 14 на 100 на туристите “, означи Екатерина Захариева. Тя осведоми сръбския президент за поддръжката, която Стратегията за Западните Балкани получи от външните министри от Европейски Съюз по време на неофициалната им среща в София предходната седмица. Захариева съобщи и поздрави на Александър Вучич от премиера Борисов, който през днешния ден взе участие в неофициалния Европейски съвет в Брюксел.
Александър Вучич благодари на българското държавно управление за поддръжката за европейската интеграция на неговата страна. „ Голяма чест е да съм в българския Министерски съвет. Предайте поздрави на нашия другар Бойко “, съобщи сръбският президент. По време на диалозите сред двете делегации бяха разисквани взаимните инфраструктурни планове сред двете страни – пътните, железопътни и енергийни връзки.
В наличието на президента Вучич и Захариева бяха подписани три междуправителствени съглашения.
Министърът на превоза, осведомителните технологии и известията Ивайло Московски и сръбският вицепремиер и министър на строителството, превоза и инфраструктурата Зорана Михайлович подписаха Меморандум за съгласие сред Република България и Република Сърбия за възстановяване на успеваемостта на железопътния превоз, както и Меморандум за съгласие за съдействие сред Министерството на превоза, осведомителните технологии и известията на България и Министерството на строителството, превоза и инфраструктурата на Сърбия в развиването на пристанищната инфраструктура на р. Дунав, нужна за предпазване и транспорт на полутечен природен газ.
С първото съглашение се задълбочава съдействието при построяването на железопътната инфраструктура по транспортен кулоар № 10. С него се декларира общото желание да бъде проучена опцията за взаимен метод към европейските фондове или други интернационалните институции за финансиране на плановете по коридора. Споразумението регламентира и въвеждането на по-ефективен граничен надзор, който ще улесни прекосяването на товарните влакове.
Вторият документ ще спомогне за съхранението и преноса на полутечен природен газ сред двете страни. С подписването на документа се цели да бъде открито институционално съдействие, с цел да се дефинира рентабилността на осъществяването на бъдещи инфраструктурни планове за създаване на пристанищни уреди, нужни за претоварване на полутечен природен газ по река Дунав, в подтекста на оповестеното създаване на газопреносна връзка сред България и Сърбия.
Министърът на труда и обществената политика Бисер Петков и сръбският вицепремиер Зорана Михайлович подписаха Mеморандум за съгласие сред Министерството на труда и обществената политика на България и Министерството на труда, заетостта, ветераните и обществените въпроси на Сърбия. Документът планува двете институции да задълбочат обмяната на опит и положителни практики за дейно ръководство в областта на труда, заетостта, интеграцията на хората с увреждания, ранното детско развиване. България и Сърбия ще си сътрудничат и за рационализиране на трудовото и социално-осигурителното законодателство и използването на държавни политики за поощряване на заетостта и професионалното образование на заети и безработни.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР