София. Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева обсъди

...
София. Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева обсъди
Коментари Харесай

Стокообменът между България и Камбоджа за 2018 г. възлиза на 6.2 млн. долара и отчита ръст от 12.7% спрямо 2017 г.

София. Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева разиска с премиера на Кралство Камбоджа Самдех Техо Хун Сен развиването на комерсиалните връзки сред България и Камбоджа. Това оповестиха от пресцентъра на Министерство на външните работи . Има значителен интерес от страна на българския бизнес за развиване на комерсиалните връзки с Камбоджа, акцентира Екатерина Захариева. „ Създаването на взаимна икономическа комисия ще даде подтик на този развой. Тя ще даде опция на бизнесите от двете страни да стартират да търсят благоприятни условия за съдействие “, съобщи външният ни министър. Стокообменът сред България и Камбоджа за 2018 година възлиза на 6.2 млн. $ и регистрира растеж от 12.7% по отношение на 2017 година Регистрирано е нарастване от 161.5% в българския експорт, който възлиза на 3.4 млн. щ.д., при 1.3 млн. за 2017 година И двете страни бяха единомислещи, че макар позитивните трендове комерсиалният оборот не подхожда на опциите на двете страни.
Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева даде формален обяд от името на министър-председателя на Бойко Борисов в чест на Хун Сен.
Двамата разискаха и въпроси от връзките по линия на съдействието сред Европейски Съюз и Асоциацията на страните от Югоизточна Азия (АСЕАН). Министър Захариева поздрави премиера Хун Сен за идното през 2020 година домакинство на Камбоджа на АСЕАН.
Официалното посещаване на министър-председателя на Камбоджа Хун Сен е първо на такова равнище за последните близо 40 години. Дипломатическите връзки са открити на 18 септември 1960 година През 2020 година България и Камбоджа ще отбележат 60-годишнината от определяне на дипломатически връзки. Следващата година следва Камбоджа публично да открие свое посолство в София.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР