София вероятно ще трябва да иска кредит от Брюксел за

...
София вероятно ще трябва да иска кредит от Брюксел за
Коментари Харесай

Защо властта в България заслужава Антинобел за икономика

София евентуално ще би трябвало да желае заем от Брюксел за финансиране на плана


Властта в България съществено претендира за Антинобелова премия за стопанска система. Става въпрос за това, че преди няколко години София се отхвърли от плана „ Южен поток “, освен това на стадий, в който в пристанищата на страната към този момент бяха доставени тръбите от Русия. Тогава властта в младоевропейската страна разгласи, че поддържа европейските наказания в границите на така наречен Трети енергиен пакет на Европейски Съюз за диверсификация на доставките на енергоизточници.

Сега стана ясно, че България е взела решение да поддържа построяването на газопровода „ Турски поток “.
Властта в София разгласи, че ще продължат тръбата през своя територия. Да напомним, че газът по „ Турски поток “ ще идва от Русия и ще влиза в газовия хъб в Турция. А по-късно България ще купува газ. И къде е диверсификацията?

На процедура българските управляващи подписаха загубата на милиарди долари. Това е изумителен стопански „ прийом “, който би трябвало да влезе в учебниците за нездравословни препоръки. Та нали в случай че „ Южен поток “ бе издигнат, газовият хъб в Южна Европа щеше да е точно в България и тя щеше да има опция да транспортира съветски газ към други страни. Но въпреки всичко (българите) съумяха да скочат в последния вагон на отминаващия трен.

България може би още щеше да отсрочва взимането на решение (за включване в „ Турски поток “), само че за ускоряването му повлия Сърбия. Белград подписа съглашение с Москва, въз основа на което „ Турски поток “ ще бъде удължен до Сърбия, като разклонението би трябвало да мине през България.

С неговото строителство ще се заеме „ Булгартрансгаз “. Сега обаче София ще би трябвало сама да влага в скъпоструващия сектор от газопровода. Предварителната оценка е 1,6 милиарда евро. Но защото в българската хазна няма „ свободни “ средства, евентуално ще се наложи да желаят заем от Брюксел, който преди време притисна България да спре строителството на „ Южен поток “.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР