София. Във вторник ПГ на ГЕРБ обяви предложение за законодателна

...
София. Във вторник ПГ на ГЕРБ обяви предложение за законодателна
Коментари Харесай

Управляващите предложиха отмяна на машинното гласуване

София. Във вторник ПГ на ГЕРБ разгласи предложение за законодателна смяна в Изборния кодекс. Депутатите оферират машинното гласоподаване да се анулира за локалните и парламентарните избори и да остане за президентските и европейските. Предложението е подкрепено документално от „ Обединени патриоти “ и „ Воля “. Уверение за поддръжка има и от Движение за права и свободи. Против предлагането се оповестиха единствено Българска социалистическа партия. Аргументите на ръководещите за анулация на машинния избор са подбудени от разбор на Централната изборна комисия (ЦИК) за последните избори в страната. Те се притесняват, че в случай че машинното гласоподаване остане има риск локалните избори да се провалят, тъй като те са най-сложните и тежките в българското законодателство. Според тях при гласоподаване с машини сигурността на вота е застрашена. Вносителите на предлагането показват позиция, че машинното гласоподаване е извънредно скъпо, като 1 избор коства 60 лева на фона на хартиената бюлетина, която е на стойност 0.77 лева „ Машините за гласоподаване се оказаха скъпоструващи играчки, които не доведоха до по-честни и проведени избори “, разгласи на брифинг депутатът от ГЕРБ Александър Ненков. Той означи, че ръководещите имат задължението да проведат почтени и транспарантни избори, по тази причина подхващат дейности за унищожаване на машинното гласоподаване при локалните и парламентарните избори.
Според Българска социалистическа партия обаче с предлагането за анулация на машинния избор ръководещите са потвърдили, че страната ни не дава отговор на критериите за демократична и правова страна. Заместник-председателят на партията Кирил Добрев съобщи, че локалните избори имат най-вече потребност от машинно гласоподаване, само че ръководещите желаят решенията да се взимат като на конгрес на ГЕРБ. „ От през днешния ден мисля, че противоположното преброяване стартира. ГЕРБ стопират парите за партиите, по-късно анулират машинното гласоподаване. Аргументът е, че било мъчно с тези преференции и хората не можели да се оправят. Да отменим и преференциите. Такъв опит за анулация на преференциите беше изработен единствено преди няколко месеца и Българска социалистическа партия напусна поради това Народно събрание. Сигурно някои гласоподаватели на ГЕРБ мъчно се оправят и с интегралната бюлетина. Добре е да отменим и интегралната бюлетина, тя е доста комплицирана. Най-добре е тогава да върнем цветните бюлетини. Нула лева дотация и цветна бюлетина 1989 година “, уточни той. Опозицията прозря бойкот от страна на ЦИК в машинното гласоподаване. Заместник-председателят на ПГ на „ Българска социалистическа партия за България “ Христо Проданов акцентира, че с машинното гласоподаване недействителните бюлетини са невъзможни, както настояват от ръководещите.
Малко по-късно позиция по тематиката изрече и омбудсманът Мая Манолова. Тя означи, че за високата цена на вота на европейските избори е отговорна ЦИК, която вместо да закупи машините, ги взема чартърен за 70% от цената им. Манолова изрази мнение, че аргументът на вносителите, че с машинното гласоподаване не са намалели недействителните бюлетини, също не е правилен. „ Истинската причина за анулация на машинното гласоподаване е фактът, че машините разобличиха кражбата на избор. Машинните разобличиха нечестното сформиране на протоколите от СИК. Доказателството за това е на уеб страницата на ЦИК “, съобщи Манолова. „ Истинският претекст е, че машините не ядат кебапчета и не вземат по 50 лева “, добави публичният бранител.
Тя предвижда, че след машинното гласоподаване ще бъде посечено и електронното. „ Имам въпрос към вносители на този законопроект. Законно приети ли са европейските избори при съществуването на машинен избор? Ако настояват, че машините са опорочили вота би следвало към този момент да са подали съответни тъжби за анулация на европейските избор “, попита омбудсманът.
Даяна ДЮЛГЕРОВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР