София. Във връзка с изявление на вътрешния министър Бойко Рашков

...
София. Във връзка с изявление на вътрешния министър Бойко Рашков
Коментари Харесай

МРРБ излезе с позиция относно инхаус договорите

София. Във връзка с изказване на вътрешния министър Бойко Рашков пред медии през днешния ден, че: „ Министерство на регионалното развитие не е направило нито една стъпка, с цел да сезира български съд, който да се произнесе по така наречен инхаус контракти, подписани все още, когато държавното управление е било ръководено от Борисов - законосъобразни ли са и в случай че не са да бъдат оповестени за оскъдни ”, бихме желали да посочим следните обстоятелства със съответните документи, се споделя в позицията на Министерство на районното развиване и благоустройството .
Още на 31 януари тази година вицепремиерът и министър на районното развиване и благоустройството Гроздан Караджов е изпратил писмо дружно с всички налични в Министерство на регионалното развитие до този миг документи до министър-председателя и министрите на финансите и на вътрешните работи по отношение на инхаус договорите, по които се извършват сектори от Автомагистрала „ Хемус “. /С писмото можете да се запознаете тук./
Видно от писмото министър Караджов е изискал среща, с цел да реши държавното управление какви дейности ще предприеме по тези контракти. Още тогава вицепремиерът Караджов е уведомил за рисковете, които могат да се породят по отношение на заплащанията по тези контракти и е изискал да се разпореди специфичен юридически разбор.
В писмото си районният министър е изискал среща с премиера и министрите на финансите и на вътрешните работи за разискване на казуса с инхаус договорите.
Срещата се е състояла съвсем 4 месеца по-късно – на 12 май тази година. На нея е участвал и министърът на вътрешните работи.
В имейла, изпратен до всички участници, е записано какво е контрактувано. С текста можете да се запознаете тук.
Накратко, контрактувано е да се сътвори работна група сред МФ и Министерство на регионалното развитие, която да създаде проектозакон под надпис: Закон за дотъкмяване на открадната автомагистрала. Целта е “да разреши дотъкмяване на строителните действия при изискванията на подписаните контракти и след частична индексация … без новото управление на АПИ, Министерство на регионалното развитие или МФ да носи наказателна отговорност за белите на ГЕРБ ”.
Договорено е да “се обезпечи отнасяне на подписаните контракти като контракти за строителство, по които да се контракти съответен период за осъществяване на СМР и да се даде гаранция за качество на издигнатото ”.
Трансформирането на инхаус договорите в действителни контракти за строителство е позицията, която министър Караджов е изразявал като допустимо позволение на казуса в унисон с контрактуваното с сътрудниците му от държавното управление.
Видно от документите вицепремиерът не е забавил иницииране на стъпки за разрешаване на наследения проблем с автомагистрала “Хемус ”. Министър Караджов постоянно се е придържал към контрактуваното с премиера и министрите на финансите и на вътрешните работи.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР