София. Във Франция първото председателство на България на Съвета на

...
София. Във Франция първото председателство на България на Съвета на
Коментари Харесай

Министър Теменужка Петкова и посланик Ерик Льобедел отбелязаха успеха на Българското председателство на Съвета на ЕС

София. Във Франция първото председателство на България на Съвета на Европейски Съюз се смята за неоспорим триумф. Това акцентира посланикът на Франция у нас Ерик Льобедел пред енергийния министър Теменужка Петкова, оповестиха от пресцентъра на Министерството на енергетиката . „ В рамките на председателството успяхме да се оправим с провокациите в региона на енергетиката. Затворихме досиетата за силата от възобновими източници, за енергийната успеваемост и за регламента за ръководство на Енергийния съюз. Те са основополагащи за законодателния пакет „ Чиста сила за всички европейци “, както и за построяването на Енергийния съюз “, сподели министър Петкова. „ След едногодишни диспути постигнахме общ метод и по регламента за Агенцията на Европейски Съюз за съдействие сред енергийните регулатори “, добави тя.
Министър Петкова и дипломат Льобедел разискаха и опциите за присъединяване на френски компании в процедурата за избор на стратегически вложител за АЕЦ „ Белене “. Енергийният министър показа решението на държавното управление да търси опция за реализацията на плана за създаване на втора атомна централа в България взаимно със стратегически вложител, на пазарен принцип и без даване на държавна гаранция, посредством обособяване на активите и пасивите на плана в настрана сдружение. „ Това ще е отлична опция за продължение на взаимното съдействие сред България и Франция в региона на атомната енергетика “, акцентира Петкова.
По време на срещата двамата дискутираха и осъществяването на целта на българското държавно управление за диверсификация на източниците и маршрутите за доставка на природен газ. „ Заедно с Европейската комисия продължаваме работа по реализацията на концепцията за създаване на газоразпределителен център на българска територия, който да е и платформа за търговия с природен газ. Напредват дейностите по създаване на интерконектора Гърция-България – в ход са всички публични поръчки за неговото строителство “, осведоми Петкова. Посланик Льобедел благодари за оказаната от страна на Министерството на енергетиката поддръжка при провеждането на изследванията на надълбоко Черно море от страна на френската компания Тотал.

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР