София. Върховният административен съд върна делото за събарянето на оранжерията

...
София. Върховният административен съд върна делото за събарянето на оранжерията
Коментари Харесай

ВАС върна за ново разглеждане делото за събарянето на оранжерията в парка „Росенец“ поради неизяснени фактически обстоятелства

София. Върховният административен съд върна делото за събарянето на оранжерията в парка „ Росенец “ за ново разглеждане от различен състав на Административен съд – Бургас. Това оповестиха от пресцентъра на Върховен административен съд . Причината е, че има неизяснени в действителност условия по отношение на най-важното събитие – размера на разпоредения за унищожаване обект. Установено е, че има разминаване в квадратурата на оранжерията и наличния в парцела обект, открит от съдебно-техническата експертиза.

Административно дело № 6141 от 2021 година беше формирано по тъжба на сдружението „ Хермес солар “ ООД срещу решението на административния съд в Бургас, с което беше доказана заповед № 3438/11.12.2020 година на заместител - кмета по строителство, вложения и районно развиване на Община Бургас за срутване на оранжерията.

Върховните магистрати одобряват, че има основни пропуски при точното индивидуализиране на постройката. В заповедта на срутване тя е разказана като 400 кв. метра, а при експертизата след това станало ясно, че тя е над 900 кв. метра. По тези условия не излиза наяве коя тъкмо част от нея би трябвало да бъде съборена.

„ В тази връзка следва да се има поради, че съответният градеж следва да бъде индивидуализиран тъкмо, което е причина за доброволното му, респективно - за насилственото му унищожаване след влизане на заповедта в действие. При неналичието на безспорни установявания по делото на съществени съответстващи въпроси по разногласието и на съображение член 171, алинея 2 от Административнопроцесуален кодекс, съдът е следвало да разпореди спомагателна съдебно-техническа експертиза за безспорното определяне на градежа - предмет на заповедта за унищожаване. Първоинстанционният съд е бил задължен да изследва въпросите, касаещи предмета на унищожаване, в осъществяване на задължението му да спомага за определяне на обективната истина. Именно безспорните фактическите констатации на една спомагателна техническа експертиза биха обусловили и правният извод на съда за надлежна индивидуализацията в заповедта на разпоредения предмет на унищожаване, както и правна аргументираност на извода на първоинстанционния съд за правомерност на оспорената заповед “, се отбелязва в решението на Върховен административен съд.

Върховните магистрати одобряват в претекстовете си по делото, че не е изяснена и годината на изграждане на обекта, която е от значително значение за приложимостта на режима на толерантност. С оглед на това Административен съд – Бургас е следвало да откри и действителната година на създаване на обекта. За това е възможно събирането на единствено на писмени и гласни доказателства, само че и на допускането и приемането на съдебно-техническа експертиза.

Посочените нарушавания на съдопроизводствените правила са основни са спънка пред касационната инстанция – Върховен административен съд, да се произнесе по съществото на разногласието.

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР