София. В Централния военен клуб в София бе връчена награда

...
София. В Централния военен клуб в София бе връчена награда
Коментари Харесай

Община Момчилград получи от Министерство на туризма награда за „Динамично развиваща се община в туризма“

София. В Централния боен клуб в София бе връчена премия от Министерство на туризма на Община Момчилград за „ Динамично разрастваща се община в туризма “, оповестиха от Общината за Радио " Фокус " . Кметът Сунай Хасан, който получи премията дружно с управителния екип на локалната администрация, сподели във връзка международния ден на туризма, че съвременна хотелска база е развита в последните години в региона, като с поддръжката на общината са били проведени локални и интернационалните културни прояви.
Богатите археологически обекти притеглят доста туристи от страната и чужбина, най-известен е средновековният палат с градище край Татул, в който най-древните обекти са от зората на културната история на Европа – паметно мегалитно светилище, бездънен бунар, изсечен в скалите преди 5 000 години и няколко гробници, най-импозантната, от които се допуска, че е на Орфей.
В региона на село Равен се намира „ Вкаменената гора “ – неповторим сектор с антични вкаменелости на дървета, залети от охладена вулканична лава, стичаща се от един от многото вулкани, съществували в на територията на региона в минали геологически столетия. Близо до Татул, край село Биволяне се намира Харман кая, прочут като българския Стоунхендж. Обектът е един от най-мащабните скални праисторически паметни комплекси в Родопите, съставлява плато, с каньони пещера, саркофаг и шарапани – издълбани в скалите уреди, в които са правели вино.
Наблизо е Елмалъ баба теке, тачена алианска обител със 6 гроба на алиански светци и остаряло гробище. Мястото в средновековния интервал е било предпазен със стена християнски манастир и църква.
Легендарен е изворът, извиращ от скалите на планинския връх Дамбалъ, който притегля хиляди гости от страната и чужбина с вяра за изцерение от разнообразни заболявания.
На територията на общината, в рамките на Бойник планина се намира също Резерват и дивечовъдно стопанство “Студен бунар ”, който е обект на интернационален ловджийски туризъм, богат на елени лопатари, благородни елени, бизони и диви коне „ тарпани “.
Дарина ДЕЕНИЧИНА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР