София. В Регионалния исторически музей- София ще бъде открита изложбата

...
София. В Регионалния исторически музей- София ще бъде открита изложбата
Коментари Харесай

София: Изложбата „Стойо Крушкин - историята на един гвардейски музикант ще бъде открита в Регионалния исторически музей на 16 октомври

София. В Регионалния исторически музей- София ще бъде открита изложбата " Стойо Крушкин - историята на един гвардейски музикант ", в навечерието на 140-годишнината от фактическото начало на българската военна музика. Това оповестиха от пресцентъра на Столична община . Официалното разкриване е на 16 октомври от 17.30 ч. в Музея (пл. " Бански " 1). То ще бъде предшествано от осъществяване на Гвардейския внушителен духов оркестър към Националната гвардейска част. Експозицията ще може да се види в интервала до 4 ноември 2018 година
Най-новата краткотрайна експозиция в Регионалния исторически музей - София е отдадена на българския музикант Стойо Крушкин. Той е част от първия боен духов оркестър. По-късно емигрира в Съединени американски щати, където основава български оркестър.
Стойо Крушкин е роден в с. Бистрица (Софийско) на 25 декември 1882 година Той е гвардейски музикант. Участва в Балканските войни (1912 - 1913 г.), за което е награден. Впоследствие отпътува за Съединени американски щати и в Стилтън (Пенсилвания) основава първия български оркестър - Bulgarian Balkan Band.
Временната галерия " Стойо Крушкин - историята на един гвардейски музикант " с изключение на биографични данни, показва и достоверни предмети: нож, подарен на Стойо Крушкин от цар Фердинанд I при концерт на гвардейския оркестър в Двореца в София; позлатен джобен часовник на музиканта; тамбурмажор (жезъл, с който диригентите дават ритъма на оркестъра); фотоси от историята на Bulgarian Balkan Band и др.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР