София. В Регионален исторически музей – Ловеч се съхранява най-голямата

...
София. В Регионален исторически музей – Ловеч се съхранява най-голямата
Коментари Харесай

Теодор Тончев, историк: В Регионалния исторически музей в Ловеч се съхранява най-голямата колекция от лични вещи на Апостола

София. В Регионален исторически музей – Ловеч се съхранява най-голямата сбирка от персонални движимости на Апостола. Това сподели Теодор Тончев, основен организатор в отдел „ История на България 15-19 век “ при Регионален исторически музей – Ловеч, в изявление за Агенция „ Фокус “ във връзка 180-ата годишнина от рождението на Апостола на българската независимост Васил Левски. „ Става дума за седемте подправени турски печата, негов автентичен фотопортрет от 1870 година, персоналното му оръжие, сабята му и камата, както и 47 броя кочанни квитанции “, изясни основният организатор.
Той посочи, че ползата към Регионалния исторически музей в Ловеч в навечерието на 18 юли е повишен. По думите му музеят се посещава най-много от подрастващите, само че и по-възрастните не отстъпват по посещаемост. „ Посетителите се интересуват основно от това за какво Левски избира Ловеч за революционна столица, демонстрират интерес към неговите персонални движимости и визията му за бъдещия свят. В образец се е трансформирало питането дали Левски е бил предаден и от кого “, разяснява Тончев. „ Обикновено в своите мемоари Иван Драсов, Димитър Маринов и Никола Цвятков споделят, че Левски посещава Ловеч през 1869 година Това значи, че това се случва по време на неговата втора обиколка. Ако погледнем логиката на събитията, отразени в спомените на Иван Драсов и в показанията на Анастас Попхинов пред турския съд в София, ще забележим, че това става през 1870 година Най-вероятно Левски посещава Ловеч в края на май, когато като делегат на БРЦК в Букурещ се трансферира в България, с цел да построява структури на Букурещкия БРЦК, известни в историята с названието като Вътрешна революционна организация “, описа историкът.
Деница КИТАНОВА

Пълният текст на изявлението четете по-късно в „ Мнение ”
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР