София. В раннонеолитното селище в ж.к. Слатина ще бъде изграден

...
София. В раннонеолитното селище в ж.к. Слатина ще бъде изграден
Коментари Харесай

В раннонеолитното селище в ж.к. Слатина ще бъде изграден вторият археологически парк в София

София. В раннонеолитното населено място в ж.к. „ Слатина " ще бъде построен вторият археологически парк в София. Това стана ясно от думите на кмета Йорданка Фандъкова при визитата на раннонеолитното населено място, където се срещна с последните открития, направени през сегашния археологически сезон. Проучванията се правят от екип археолози от Националния археологически институт с музей – Българска академия на науките, управителен от чл.-кор. Васил Николов.
Пред публицисти Фандъкова изясни, че планът ще бъде малко по-различен от Западната врата. „ Този археологически парк с изключение на експонирането на археологически остатъци и паркова част, ще има и посетителски център, тъй че да може групи и изключително деца и възпитаници от София да идват тук и да се срещат с историята на своя град и на земите, на които той е издигнат ", добави кметът. Тя съобщи, че към 300 хиляди лева е вложила Столична община в археологическия обект през последните 5 години. „ Ще продължаваме дотогава, докато е належащо, с цел да можем да разкрием цялото завещание, да го експонираме и да може да го виждат както софиянци, по този начин и гостите на столицата ", означи кметът на столицата.
Фандъкова разясни, че туристите, които идват в столицата познават добре централните обекти, най-много от Римския интервал. „ Надявам се, че с научните достижения на проф. Николов и екипа му от ден на ден хора в Европа, ще научават и за този интервал, който демонстрира, че от нашите земи потегля значима част от европейската цивилизация ", разяснява Фандъкова и добави, че за нея е извънредно значима тематиката за разкриването на културно-историческото завещание. „ По Програма „ Култура " за последните години сме отпуснали общо към 3 млн.лв. за археологически разкопки и обекти ", сподели още столичният кмет.
От своя страна проф. Николов разяснява, че от нашите земи са тръгнали корените на европейската цивилизация. Той напомни, че селището е намерено през 1985 година, когато при изкопа за трамвай 20 инцидентно унищожават част от него. По думите му тогава екипът му е почнал разкопките, които са спрели през 1997 година поради липса на средства. Работата е възобновена през 2012 година с финансиране от Столична община.
Проф. Николов разяснява, че е било планувано изследванията да завършат тази година, само че това няма да се случи, тъй като с напредването им селището се оказва все по-интересно и по-важно.
„ Селището принадлежи на късната праистория – времето сред 6000 и 5500 година прочие Хр. Това е време, което изисква доста внимание, тъй като няма книжовност и ние би трябвало от земята по този начин да извадим информацията, че да можем да разкажем неговата историята. Това е времето на началните стадии на първата европейска цивилизация “, сподели още археологът и добави, че сега тече изследването на две постройки, едната от които е 145 кв. м., а другата евентуално ще се окаже с повърхност от 300 кв. м. и с 6-7 пространства. По думите му такава до момента не е намирана в Югоизточна Европа.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР