София. В предложението на Европейската комисия за новия програмен период

...
София. В предложението на Европейската комисия за новия програмен период
Коментари Харесай

Ивелина Василева: Предвиждат се повече средства за адаптация към климатичните промени в периода 2021-2027 г.

София. В предлагането на Европейската комисия за новия програмен интервал се плануват повече средства за ограничения по акомодация към климатичните промени. Очаква се нарастването им да е от 20% на 25% в бъдещия бюджетен интервал 2021 - 2027 година Това сподели ръководителят на парламентарната Комисия по околната среда и водите Ивелина Василева, която взе участие като представител в интернационална конференция, отдадена на климатичните промени и енергийната успеваемост в Памплона, Испания, оповестиха от пресцентъра на Народното събрание .
Форумът е част от програмата събития „ Науката среща районите “ с поддръжката на Генерална дирекция „ Съвместен проучвателен център “ към Европейска комисия и е резултат от положителното съдействие сред район Навара и Община Габрово. В конференцията вземат участие представители на Европейска комисия, университетските среди, бизнеса и публични организации. Българската делегация, в която взе участие и кметът на Габрово Таня Христова, беше посрещната от президента на район Навара Ушуе Баркос и от районния министъра на околната среда Исабел Елисалде.
Климатичните промени са факт, ограничения за акомодация към тях би трябвало да се включват във всички районни проекти за развиване, акцентира Ивелина Василева. По думите ѝ рисковете постоянно са по-малки за по-добре квалифицираните общество и бизнес.
Европа и северното полукълбо се затоплят с по-бързи темпове от останалата част от света, което слага България в уязвим район, означи ръководителят на парламентарната екокомисия. За отбрана на хората и стопанската система са нужни съответни ограничения, уточни тя.
Ивелина Василева акцентира, че България работи интензивно за намаляване на следствията и акомодация към климатичните промени. Със съдействието на Световната банка беше създаден план на Национална тактика за акомодация към изменението на климата и План за деяние. Документът обрисува стратегическата рамка и целите до 2030 година, нужните ограничения, график за тяхното осъществяване, нужните запаси и виновните институции. Разработени са и девет секторни оценки, отчет за макроикономическите последствия от изменението на климата, както и оценка на ръководството на риска от бедствия. Обхванатите в Националната тактика браншове са „ Селско стопанство “, „ Гори “, „ Биологично многообразие и екосистеми “, „ Води “, „ Енергетика “, „ Транспорт “, „ Градска среда “, „ Човешко здраве “ и „ Туризъм “. Секторните разбори демонстрират, че вложенията в ограничения за акомодация се изплащат, означи ръководителят на парламентарната екокомисия.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР