София. В последните седмици се наблюдава един зачестяващ проблем, свързан

...
София. В последните седмици се наблюдава един зачестяващ проблем, свързан
Коментари Харесай

Димитър Маргаритов, КЗП: Електронните магазини и куриерските фирми да си осигурят необходимия капацитет, за да доставят пратките за празниците в срок

София. В последните седмици се следи един чест проблем, обвързван със забавянето на доставката на поръчани онлайн артикули. Това сподели ръководителят на Комисията за отбрана на потребителите (КЗП) Димитър Маргаритов по Bulgaria On Air, оповестиха от пресцентъра на КЗП . Според него аргументите това да се случва са няколко. „ Едната от тях евентуално се дължи на много бурното развиване на онлайн търговията и може би невъзможността на всички играчи на този динамично разрастващ се пазар да отговорят на потребностите и на темпото, с което се реализират поръчките – изключително в този момент, когато имахме акцията „ Черен петък ” и идните Коледно-новогодишни празници ”, уточни Маргаритов.
Председателят на КЗП сподели още, че Комисията интензивно следи онлайн магазините за оповестяването на периодите за доставка, както и при неспазването им – кои са нарушили разпоредбите, с цел да бъдат глобени. Той се обърна към търговците и куриерските компании с рекомендация в идните по-натоварени дни да си обезпечат нужния потенциал, с цел да могат да се оправят със периодите. „ Дори и да се опитат да се измъкнат по някакъв метод, те ще бъдат глобявани за това, че няма да спазят вероятно периодите ”, съобщи Маргаритов. По думите му потребителите би трябвало да пазарят от надеждни електронни магазини. „ Невинаги това е цялостна гаранция, че ще получат стоката в точния момент. Обикновено тези, които оферират услугите си трайно на пазара, намират способи за повтаряне на снабдители и така нататък, които да се опитат в оптимално къси периоди да решат казуса, даже и подобен да възникне ”, изясни той. По сумите му потребно за потребителите би било авансово да ревизират и с кой пощальон работи електронният магазин. „ Обезщетение за закъснение на доставката е възможно при претърпени вреди, които би трябвало да бъдат потвърдени ", уточни Маргаритов.
В студиото на „ България заран ” ръководителят на КЗП предизвести и за рисковете при резервации на празнични пакети в последния миг. Например, потребителят може да бъде подведен, че му се предлага понижение, а след това да откри, че стаята няма аспект към планината и че нейната цена е такава по принцип. „ Важното е да се изследва деликатно и да се прави параленост. Ще има задоволително благоприятни условия на пазара за друг вид предложения със сходни детайли. Моят съвет е да не гледаме единствено % понижение, който може да е в ярки, светещи цветове, а по-скоро цената и то спрямо други сходни предложения ”, сподели Маргаритов.
Димитър Маргаритов обърна внимание на потребителите да внимават да не им „ пробутат ” хранителни артикули с изминал или изтичащ период на валидност, защото е допустимо, до момента в който пристигна време да ги сложат на новогодишната софра, те към този момент да не са годни за консумация. Важно е да наблюдават и за останалата информация върху етикета. За да се понижи рискът от попадането на рискови за здравето артикули, би трябвало да се заобикалят амбулантните търговци както при покупката на храна, по този начин и на алкохол.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР