София. В писмо до председателя на Европейския съвет Доналд Туск,

...
София. В писмо до председателя на Европейския съвет Доналд Туск,
Коментари Харесай

Евродепутатът Сергей Станишев с писмо до Туск: Европейските лидери да решат за старта на преговорите със Северна Македония и Албания утре

София. В писмо до ръководителя на Европейския съвет Доналд Туск, от името на лявото политическо семейство в Европа, водачът на ПЕС Сергей Станишев настоя въпросът за започването на договаряния за участие в Европейски Съюз с Република Северна Македония и Албания да бъде включен в дневния ред на срещата на европейските министър председатели, която стартира в четвъртък в Брюксел, оповестиха от пресофиса на евродепутата .
Във вторник Съветът на министрите не съумя да реализира единодушие за започване на договаряния с двете страни поради безапелационния отвод на Франция. Европейската комисия е на мнение, че претендентите са изпълнили всички нужни критерии, а европейските министри към този момент трети път отсрочват решението в границите на малко повече от година.
В писмото Станишев показва, че фамилията на ПЕС постоянно е подкрепяло процеса на европейска интеграция на страните от Западните Балкани: „ Никога не сме преставали да бъдем градивно ангажирани с провеждането на нужните промени, в тясно съдействие с партии, водачи, институции и гражданското общество в района, даже във времена, когато политиката на Разширяване не стоеше високо в дневния ред на Европейски Съюз. Винаги сме правили това водени от убеждението, че тези страни са неразделна част от нашата Общност на нации, от нашия Съюз на полезности и споделен мир, сигурност и разцвет, и че не би трябвало да пестим старания, с цел да им помогнем да реализират същото равнище на развиване, на което се радваме ние в Европейски Съюз “.
Той показва, че Северна Македония и Албания са извървели дълъг и сложен път по пътя си към еврочленството и особено акцентира ролята на прогресивните министър председатели Зоран Заев и Еди Рама: “[Те] поставиха доста политически старания, организираха мъчителни промени и взеха редица сложни решения, с цел да се придвижат напред по пътя към Европейски Съюз “. И продължава: „ Да пренебрегнем достиженията на тези две страни в този момент, както и личната си политика на Разширяване и поетите от Европейски Съюз задължения, би било съдбовна политическа неточност. Като министър-председател на България по време на нашето присъединение към Европейски Съюз, прекомерно добре познавам големите старания, които са нужни в процеса на договаряния и във финалната фаза преди присъединението. Знам също и по какъв начин страхът от отсрочване на участието отеква в публичното мнение. Подхранва отчаяние и възприятие на изтощение и незадоволеност у хората. “
„ Ако Европейски Съюз не съблюдава поетите задължения в този момент, това отчаяние в обществата ще унищожи доверието, което те в този момент имат в Европейски Съюз, и ще разпали разрушителния анти-европейски популизъм и шовинизъм. Не можем да си позволим възраждането на национализма да подкопае положените досега старания за мир и помиряване в този още нежен район на млади демокрации, където раните от предишното към момента не са изцяло излекувани. “, се споделя още в писмото.
„ Ето за какво се притеснявам, че в случай че се провалим в този момент, не просто ще подкопаем доверието в Европейски Съюз, а ще застрашим политиката по Разширяване и процеса на европейска интеграция на Западните Балкани за дълго време напред. Не бива да се проваляме. Дължим го освен на народите на страните от Западните Балкани, само че и на всички европейски жители. Те чакат решителни дейности и отговорно водачество, а не просто сигнали “, приключва Станишев.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР