София. В началото на 2019 г. одобряват проекти за 38

...
София. В началото на 2019 г. одобряват проекти за 38
Коментари Харесай

МРРБ: Над 1,1 млрд. лв. от бюджета на ОП „Региони в растеж“ са разплатени

София. В началото на 2019 година утвърждават планове за 38 млн.лв. за центрове за възрастни и над 38 млн.лв. за енергийна успеваемост на многофамилни и административни здания в дребните градове, оповестиха от пресцентъра на Министерство на регионалното развитие . 83% от ресурса на Оперативна стратегия „ Региони в напредък “ 2014-2020 година, който е над 3 млрд.лв., към този момент е контрактуван. Към днешна дата разплатените средства се равняват на 43% от контрактуваната сума, или съвсем 1,1 млрд.лв., а подписаните контракти с бенефициенти са 523. Това заяви заместник-министърът на районното развиване и благоустройството и началник на Управляващия орган на програмата Деница Николова на съвещание на Парламентарната комисия по европейските въпроси и надзор на европейските фондове. Тя акцентира, че всички благоприятни условия за кандидатстване по програмата са отворени, като главният акцент е създаване и рационализация на инфраструктурата, възобновяване на образа и визията на градовете, ремонт и преоборудване на просветителната, обществена, културна и спортна инфраструктура, както и развиване на туристическите обекти.
„ Това е една от най-успешно изпълняваните стратегии в Европейски Съюз, във връзка с политиките за градско развиване “, сподели още зам.-министър Николова и уточни, че и положителната оценка на Европейска комисия потвърждава положителното осъществяване на стратегия за развиване на районите. Според зам.-министър Николова един от факторите за сполучливото й осъществяване е ранното й утвърждение и пускане от държавното управление. До края на годината се чакат и първите резултати по мярката за деинституционализация на възрастни хора с увреждания. Към момента се правят оценка 26 плана за обществени центрове, като до началото на идната годината за реализацията им ще се разпредели сумата от 38 млн.лв., стана ясно от думите на заместник-регионалният министър. В стадий на оценка са и плановите оферти, подадени от 28-те по-малки общини в страната, които аплайват за финансиране на ограничения за енергийна успеваемост в административни и многофамилни жилищни здания. Подадените планове са за над 49 млн.лв. и до началото на идната година ще завърши оценката. „ Очакванията ни са при започване на 2019 година да реализираме договореност на средства по Оперативна програма “Регионално развитие” от 90%, сподели още Николова. Тя добави, че през идната година ще се одобрят планове след икономисан запас по предпочитаната ос за развиване на пътната инфраструктура. Ще продължи подаването и одобряването на капиталови планове в огромни градове, както и ще започва реализацията на планове за развиване на туристическата инфраструктура. „ Имаме провокации за постигането на знаците при плановете за обществени услуги и вложения в туризъм, които се надявам да компенсираме в идващите месеци “, сподели Николова. Индикаторите, които са в риск за осъществяване са и тези за построяването на обществени жилища, за което са подхванати ограничения с подадено заявление в Европейска комисия за смяна на Оперативна програма “Регионално развитие”.
Успешно към днешна дата се извършва и планът за рационализация на Спешната помощ в страната, в който се влагат над 163 млн. лева Догодина се чака да стартират строително-ремонтните действия на центровете за незабавна помощ. До огромна степен ще бъдат преодолени и забавянията на ограниченията за реализация на планове с финансови принадлежности, като след избора на финансови медиатори през предходните месеци, още следващата година се чака осъществяване на първите планове. Николова сподели още, че сега фокуса на Министерство на регионалното развитие е ориентиран върху постигането на междинните цели на Оперативна програма “Регионално развитие” до края на годината и отчитането им доникъде на 2019 година Обработват се и всички постъпили претенции за заплащане, като към днешна дата те са над 200 на брой. Предизвикателство в работата на органа са и заведените над 400 административни каузи от бенефициенти за наложени финансови корекции, което утежнява административния развой и покачва рисковете за реализиране на задачите. Сред главните аргументи за финансовите корекции са дефекти при публичните поръчки. 380 млн.лв. се влагат в ремонт и рационализация на републиканските пътища от първи, втори и треси клас, разяснява още Деница Николова в отговор на въпроси от народни представители. Тя изясни, че средствата са ориентирани към предпочитани обекти, водещи към TENT-и коридори. Агенция „ Пътна инфраструктура “ извършва сега 26 контракта, а със спестения запас от извършените публични поръчки ще се ремонтират още най-малко 4 пътни плана, които все още са в стадий на оценка. „ Очакваме да възобновим над 1000 км пътна мрежа до края на 2020 година с европейски средства “, изясни заместник-министърът.
Зам.-министър Николова заяви още, че продължава инспекцията на плана на Столична община за ремонт на трамвайните релси по „ Граф Игнатиев “. Тя касае вложеният материал и има ли смяна на техническото задание след извършената социална поръка и подписване на контракта с определения реализатор. „ Събрали сме документи, желали сме допълваща информация от Столична община, експертизи. Обработваме информацията и я завършваме Все още нямаме постъпило искане за заплащане за действително физическо осъществяване на обектите, с цел да създадем и допълващи съпоставки на документите в хода на строителния развой “, означи тя. „ Има увеличение на несъответствията във връзка с икономическото развиване сред районите и социално-икономическите им индикатори, само че те са и в резултат от водената досега политика за централизация на запас в по-големите градски центрове, като основа за напредък, избрани от регламентите на Европейска комисия “, разяснява още зам.-министър Николова в отговор на въпрос за съществуване на обитаеми места в страната без достъп до европейско финансиране. „ Средствата за развиване на периферията са незадоволителни, по тази причина в бъдеще ще работим за превъзмогване на несъответствията. Ключово в това отношение е смяната на районната политика, която би трябвало да се основава на географското разположение, естествените дадености, специфики и капацитет за развиване на съответен район, към който да се насочат вложенията от европейските фондове и всички останали финансови принадлежности вкл.държавния бюджет. Друго значимо изискване за провеждането на целенасочена политика е оптимизацията на стратегическите документи, върху които да се гради районната политика и районното развиване. Наше предпочитание е бъдещата районна стратегия да включва опцията за комбиниране на ограничения за инфраструктура и меки/допълващи ограничения, търсейки посоката за реализиране на интегрирани планове. Трябва да се търси посоката за осъществяване на междуобщински и междуобластни планове, с цел да се реализира по-голям резултат върху дадена територия. Това е и един от механизмите да преодолеем резултата на „ бели петна “ върху територията на страната, които все още са без достъп до европейско финансиране. Търсим салдото и ще работим за най-подходящ модел, резистентен във времето “, сподели тя.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР