София. В момента в столицата още не е епидемична обстановката

...
София. В момента в столицата още не е епидемична обстановката
Коментари Харесай

Проф. Тодор Кантарджиев: До 1-2 седмици очаквам и в София предпоставки за грипна епидемия

София. В момента в столицата още не е епидемиологична ситуацията за грип, само че чакам до 1-2 седмици да се появят такива предпоставки. Това сподели в изявление за Агенция „ Фокус “ шефът на Центъра по заразни и паразитни заболявания проф. Тодор Кантарджиев във връзка със зачестилите грипни болести. „ Симптомите на грипа са разказани от Световната здравна организация. Те са ненадейно начало и в границите на 2-3 часа поява на болки по мускулите, ставите, изнемощялост. Обикновено болки в гърлото, непродуктивна, дразнеща кашлица в белия дроб, неведнъж има главоболие, страх от светлината. Телесната температура е 38 градуса “, изясни проф. Кантарджиев.
По думите му другите видове грип поразяват разнообразни възрастови групи. „ А1H1 основно младежи, цялостни хора, бременни дами, всички с хронични болести. H3N2 – основно възрастните хора с хронични болести. Това не значи, че от него не могат да заболеят и деца. Затова би трябвало да се заобикалят болните хора. Който е у дома би трябвало да носи маска, с цел да не болести и близките. Маската би трябвало да се сменява на два и половина часа и хората би трябвало да се съветват с доктор. Тези в огромните градове е хубаво да имат антигрипни медикаменти на разположение и при поява на грип в фамилията да се обадят на персоналния доктор, а не да вървят с градския превоз на прегледи “, добави той.
Проф. Кантардижев посъветва хората да употребяват тоалетни кърпички с антимикробно деяние, да заобикалят на заболели хора, да вършат разходки на чист въздух и да заобикалят местата, където се събират доста хора и най-много се кашля.
Люба АЛЕКСИЕВА

Пълния текст на изявлението четете в „ Мнение ”
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР