София. В момента тече дискусията за постигане на коалиционно споразумение

...
София. В момента тече дискусията за постигане на коалиционно споразумение
Коментари Харесай

Преговорите за правителство: За ИТН съдебната реформа е належаща и неизбежна , ДБ искат намаляване на мандата на главния прокурор

София. В момента тече полемиката за реализиране на съдружно съглашение по тематика „ Правосъдие “. От Има Такъв Народ обявиха, че правосъдната промяна е належаща и неизбежна. От Демократична България желаеха понижаване на мандата на основният прокурор от 7 на 5 години. Също – неотложно премахване на Иван Гешев от поста.

Политическото кадруване във Висш съдебен съвет би трябвало да спре, считат от Демократична България.

Според Демократична България Висшият правосъден съвет би трябвало да се състои от съдии, определени от съдии. Това за тях е един от целите на правосъдната промяна. Според Атанас Славов Висш съдебен съвет би трябвало да се раздели на Прокурорски съвет и Съвет на съдиите. Той уточни още, че ръководителите на Върховен касационен съд и Върховен административен съд би трябвало да се избират обществено и транспарантно.

От Демократична България приканиха и за промяна в КПКОНПИ, с цел да противодейства на корупцията дейно, а да не се употребява като бухалка. Сред другите им оферти е мандатът на основния прокурор да бъде понижен от 7 на 5 години. Демократична България са и последователи на концепцията да бъдат закрити Специализираните съд и прокуратура. Представителите на групировката обявиха още, че би трябвало да се намерят механизми за незабавното премахване на Иван Гешев от поста на основен прокурор. Според тях би трябвало да се търсят разновидности, с цел да не е Прокуратурата свръховластена.

Независим съд и обезпечен достъп до правораздаване посредством понижаване на правосъдните такси са измежду другите оферти на групировката. Гаранции за самостоятелна и професионална Адвокатура е друго, на което от Демократична България държат.

Има Такъв Народ желае да се обезпечи отбрана на правата на жителите и бизнеса, както и същински самостоятелна правосъдна власт.

Според Радостин Василев има недостиг на доверие в институциите, изключително в правосъдната сфера. Има Такъв Народ е и за реформиране на правосъдната власт посредством структурни промени и законодателни промени.

ВСС е най-големият инструмент за влияние на правосъдната власт от Народното събрание, показаха още от Има Такъв Народ. От партията обясниха, че това може да се случи посредством Закона за правосъдната власт или конституционно изменение, което все още не е допустимо.

От Има Такъв Народ подчертаха, че не може да продължава целенасоченото систематизиране на делата по съдилищата. Реформа по отношение на фигурата на основния прокурор също е наложителна.

Идеята на Има Такъв Народ за Висш съдебен съвет е да бъде понижена парламентарната квота. За тях акцент е електронното правораздаване и то с доста ясни ограничения. От политическата групировка желаеха и промяна в Комисия за защита на конкуренцията, КФН, КЕВР и Комисията за контролиране на известията.

Законопроект за частния банкрут също е измежду целите на Има Такъв Народ. Реформата в КПКОНПИ също е наложителна. От Има Такъв Народ също поддържат закриването на Спецсъда и Спецпрокуратурата.

ИТН изиска промени и в Наказателния кодекс, защото в него няма текст, с който да са инкриминирани действия, свързани с публични поръчки. Нужни са и промени на текстовете за закононарушения по работа и търговия с въздействие.

Ива Митева акцентира, че ЦИК би трябвало да бъде деполитизирана, а съставът й да бъде понижен на 7=9 члена.
Теодора ПАВЛОВА

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР