София. В Комисията за защита на потребителите (КЗП) зачестяват сигналите

...
София. В Комисията за защита на потребителите (КЗП) зачестяват сигналите
Коментари Харесай

Димитър Маргаритов, КЗП: Напоследък все по-често получаваме сигнали за заблуждаващи намаления в интернет

София. В Комисията за отбрана на потребителите (КЗП) зачестяват сигналите от жители, които не получават обещаните отстъпки при извършване на покупки през интернет, заяви ръководителят Димитър Маргаритов по ТВ СКАТ, оповестиха от пресцентъра на КЗП . „ Потребителите подават сигнал към нас, че са видели в електронен магазин цена на стока, поръчали са я, появил се е спомагателен прозорец за понижение, след което са удостоверили крайната цена. Впоследствие търговецът отхвърля да е имало такова понижение и стоката да е продавана на тази цена. Т.е. има опит за едно шиканиране ”, сподели Маргаритов.
Той дава образец с обявена цена от 75 лева за избран модел обувки. При разглеждане на продукта изскача прозорец, който демонстрира, че тъкмо в този миг има понижение и че цялата покупка ще коства дружно с доставката 58 лева След направена и доказана поръчка търговецът желае 75 лева и споделя, че в никакъв случай не е продавал тези обувки по-евтино.
Според Маргаритов търговците от време на време пробват да употребяват това, че не всеки път има диря от кореспонденцията сред търговеца и клиента в електронната платформа. „ Хубавото е, че потребителите все по-често си пазят имейлите от предварителната връзка и потвържденията на поръчките. Благодарение на това ние успяхме да решим тези случаи и да се произнесем за нелоялна процедура, която глобяваме и забраняваме ”, разяснява той. Председателят на КЗП добави, че въпреки такива случаи да са по-чести в последно време, към момента не са се трансформирали в симптоматика.
Онлайн насочените консуматори най-много се оплакват в КЗП, когато след упражнено право на отвод търговецът не им е върнал парите в 14-дневния период. „ В някои случаи, въпреки с известно съображение, търговци не желаят да признаят правото на отвод, тъй като настояват, че стоката не просто е тествана, а е употребена ”, добави Маргаритов. Именно заради това така наречен Нова договорка за потребителите планува по-детайлни правила в този посока.
В комерсиалната мрежа най-честите нарушавания при акциите за понижения са неналичието на задоволително наличия от продукти в промоционални брошури. Проверки на КЗП са установявали, че при отпечатани и публикувани над 200 000 брошури за няколко квартала от понижението артикули има единични бройки. Понякога и освен при понижения и промоции се среща таксуване на по-висока от оповестената цена. „ Имали сме случаи, в които откриваме, че стоката е оповестена с една цена на щендера, а на касовия уред се маркира друга цена. Обикновено оправданията на търговците са, че е техническа неточност, че не е въведено във фискалната памет заради огромния подбор от артикули в обекта и така нататък Това не е извинително събитие и ние постоянно се произнасяме за нелоялна комерсиална процедура ”, съобщи Маргаритов.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР